HIPERSONIČNA HISTERIJA ZAHVATILA BRITANIJU: Slave moćne američke rakete u Nemačkoj, već vide nuklearnu pečurku iznad Moskve!
Foto: The Sun prtsvr

tabloidi požurili

HIPERSONIČNA HISTERIJA ZAHVATILA BRITANIJU: Slave moćne američke rakete u Nemačkoj, već vide nuklearnu pečurku iznad Moskve!

Planeta -

Britanski tabloidi najavljuju oživljavanje američke artiljerijske jedinice iz doba hladnog rata u Nemačkoj, koja bi trebalo da bude naoružana hipersoničnim projektilima "Tamni orao“ koje će moći da stignu do Moskve za nekoliko minuta.

"Tamni orao je sleteo“ objavio je The Sun u sredu, prvobitno izveštavajući da bi nove američke rakete mogle da "pogode Rusiju“ za samo šest minuta, pre nego što se to revidira na "21 minut i 30 sekundi“ zajedno sa grafikom koja prikazuje kako Moskva se iznad Moskve vije oblak u obiku pečurke.

SAD su zapravo reaktivirale 56. artiljerijsku komandu na ceremoniji u Nemačkoj ranije ove nedelje. Jedinica je bila neaktivna od 1991.godine. Međutim, sitnim slovima u članku tabloida The Sun, kao i u drugim britanskim listovima, napominje se da komanda može imati mogućnost udara ovim hipersoničnim raketama kada ova tehnologija bude "potpuno razvijena i raspoređena“, navodno negde 2023. prema Pentagonu.

Pentagon je objavio da je prvi "prototip hipersonične zemaljske opreme“ isporučen jednoj državnoj artiljerijskoj jedinici. Bataljon 1. korpusa američke vojske koji se nalazi u zajedničkoj bazi Luis-Mekord u državi Vašington dobio je kamione, prikolice, četiri lanserne rampe i druge komponente hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHV), ali još uvek nema projektila.

Naziv "Tamni orao“ potekao od Roba Strajdera, zvaničnika kancelarije za hipersonične projekte vojske. Samu raketu razvija kompanija "Dinetics" iz Alabame, poznata kao Majka svih bombi (MOAB), dronu Gremlin, nekim raketnim motorima i IT uslugama. Glavni integrator sistema naoružanja biće "Lockheed Martin", kompanija koja stoji iza kontroverznog projekta borbenog aviona F-35.

Trka sa hipersoničnim raketama krenula je velikom brzinom u oktobru, nakon što je još jedan britanski magazin izvestio da je Kina testirala takvo oružje u avgustu, što je iznenadilo SAD.

Peking je zvanično demantovao tu tvrdnju, rekavši da su testirali tehnologiju az svemirski let. U međuvremenu, Moskva je testirala sopstvenu hipersoničnu raketu Cirkon, za koju ruska vojska kaže da je skoro spremna za operativnu upotrebu njenih pomorskih snaga.

Kurir.rs / RT, Foto: The Sun prtscr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track