POBESNEO ŽESTOKO Lukašenko tražio nuklearno oružje od Putina za KONAČNI obračun sa Zapadom!
Foto: AP

ISTOČNI FRONT

POBESNEO ŽESTOKO Lukašenko tražio nuklearno oružje od Putina za KONAČNI obračun sa Zapadom!

Planeta -

Predsednik Belorusije ne razmišlja o spuštanju tenzija na granici s Poljskom, gde se već danima mrzne hiljade migranata

Migranti Granica između Belorusije i Poljske
Migranti Granica između Belorusije i Poljskefoto: AP

Migrantska kriza na poljsko-beloruskoj granici, gde se već danima mrzne nekoliko hiljada migranata, ne smiruje se, a Aleksandar Lukašenko ne razmišlja o spuštanju tenzija, već je od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio nuklearno oružje za obračun sa Zapadom. Lukašenko je u intervjuu za ruski magazin Nacionalna odbrana rekao kako želi da se "nekoliko diviziona" ruskih projektila sposobnih za nošenje nuklearnih glava razmesti na jugu i zapadu Belorusije.

Projektili "iskander"

Rusija je najbliži saveznik Belorusije, koju Evropska unija optužuje da je namerno izazvala migrantsku krizu dovodeći na hiljade migranata kojima se daju turističke vize, a zatim organizovano prebacuju na granicu ka Poljskoj i Litvaniji. Istovremeno, zapadne zemlje optužuju Rusiju da pomaže vlastima u Minsku da vodi hibridan rat protiv Zapada, dok istovremeno gomila trupe na granici sa Ukrajinom. - Potrebno mi je nekoliko diviziona projektila "iskander" na zapadu i jugu zemlje. Tamo da budu raspoređeni - rekao je Lukašenko. Zasad, kako prenosi Rojter, nema indicija da je Lukašenko imao zvanične razgovore sa ruskom stranom o raspoređivanju nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

Mora da obuzdava saveznika... Vlaidmir Putin, predsednik Rusije
Mora da obuzdava saveznika... Vlaidmir Putin, predsednik Rusijefoto: EPA

Opomena za Lukašenka - Žuti karton od Putina

Lukašenkovo zaoštravanje situacije ne ide u korist Putinu, što se najbolje videlo kada je predsednik Belorusije upozorio da bi njegova zemlja mogla da prekine dotok ruskog gasa, koji ide preko Belorusije ka Zapadu, ukoliko Evropska unija bude pooštrila sankcije Minsku. Posle oštrog Lukašenkovog upozorenja nije proteklo ni 24 sata, a već se oglasio Putin: - Nedavno sam u dva navrata razgovarao sa Lukašenkom i nije mi to spominjao. Naravno, u teoriji, on kao predsednik zemlje kroz koji gas prolazi može da prekine izvoz u Evropu. Ali to će značiti kršenje nekih ugovora i nadam se da se to neće dogoditi - rekao je Putin i najavio da očekuje uskoro razgovore između Lukašenka i Angele Merkel, nemačke kancelarke. Gasovodom "Jamal" se preko Belorusije izvozi gas za Poljsku i Nemačku. Evropa trećinu gasa uvozi iz Rusije.

Belorusija se na zapadu graniči sa Poljskom i Litvanijom, a na jugu sa Ukrajinom. Belorusija i Rusija su formalno deo unije i već godinama se pregovara o učvršćivanju veza između dve zemlje.

Precizno oružje Projektil 'iskander' ima domet od 500 kilometara
Precizno oružje Projektil "iskander" ima domet od 500 kilometarafoto: Profimedija

Ulje na vatru dodao je i incident od petka, kada su dva ruska strateška bombardera sposobna da nose nuklearno oružje ušla u zonu nedaleko od britanskog vazdušnog prostora, zbog čega su podignuti "tajfuni" kako bi ih ispratili na bezbednu udaljenost.

Situacija se zaoštrava

U međuvremenu, situacija na granici se zaoštrava. Poljske vlasti navode da su beloruske trupe pomogle migrantima da probiju žičanu ogradu u dužini od nekoliko desetina metara i probiju se na teritoriju Poljske.

Nesrećan slučaj - Poginuo poljski vojnik

Pripadnik poljske vojske poginuo je u rejonu poljsko-beloruske granice. Kako se navodi u saopštenju komandanta 17. poljske mehanizovane brigade, koje je na Tviteru preneo portparol ministra za koordinaciju specijalnih službi Stanislav Zarin, pogibija vojnika je nesrećni slučaj. Vojnik je bio deo rezervnog sastava i nije učestvovao direktno u zadacima na granici. Bio je angažovan pre manje od nedelju dana i nije imao nikakav kontakt sa migrantima. Poljska je na granicu sa Belorusijom poslala 12.000 vojnika. U poslednjih nekoliko dana na granici je od hladnoće stradalo 11 migranata.

Vlasti u Varšavi su objavile i video-snimak na kojem se vidi kako su poljski graničari oslepljeni pomoću lasera i jakog svetla sa beloruske strane granice, dok migranti pokušavaju da probiju ogradu. Veruje se da je grupa od stotinak migranata uspela da se dokopa Poljske. Kod onih koji su privedeni pronađeni su suzavac i oprema za sečenje žice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track