SASTANAK U VREME NAJGORIH ODNOSA Bajden i Si će održati samit da zaustave ili uspore silaznu spiralu u američko-kineskim odnosima
Foto: Profimedia

ANALIZA

SASTANAK U VREME NAJGORIH ODNOSA Bajden i Si će održati samit da zaustave ili uspore silaznu spiralu u američko-kineskim odnosima

Planeta -

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping sastaju se danas na virtuelnom samitu u vreme sve većih tenzija u odnosima dve zemlje koji su na najnižem nivou od normalizovanja diplomatskih veza 1979. godine.

Ipak, iako je samit do sada najbolja prilika za zaustavljanje silazne putanje u odnosima dve najveće svetske privrede, očekivanja nisu velika, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Sastanak u vreme najgorih odnosa SAD i Kine

Bajden i Si održaće virtuelni sastanak u pojačanim naporima da se izglade odnosi dve zemlje usred zabrinutosti oko kineskih vojnih aktivnosti blizu Tajvana i njenog sve većeg nuklearnog arsenala, ističe Fajnenšel tajms.

Bela kuća je saopštila da će Bajden i Si razgovarati u ponedeljak uveče po vašingtonskom vremenu. Dvojica lidera su ove godine već dva puta razgovarali telefonom.

Bajden se, kako navodi britanski list, nadao sastanku uživo, ali Si već dve godine zbog pandemije kovid-19 nije izašao iz Kine.

Virtuelni samit dolazi u vreme kada su odnosi SAD i Kine u najgorem stanju otkako su dve zemlje normalizovale diplomatske odnose 1979, ocenjuje Fajnenšel tajms. Bajden je izneo zamerke Kini po nizu pitanja – od njenih aktivnosti oko Tajvana do progona Ujgura u provinciji Sinđijang, dok je Kina kritikovala SAD zbog mešanja u njene nacionalne interese.

Skromna očekivanja

Sastanak lidera dve najveće svetske privrede uslediće pošto su se dve zemlje obavezale da će raditi zajedno u borbi protiv klimatskih promena, mada ostaju u sukobu oko Tajvana i na drugim frontovima, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da američki zvaničnici imaju skromna očekivanja od sastanka i da ne očekuju konkretne rezultate.

Zvaničnici kažu da bi na sastanku mogla biti razmotrena pitanja klime, trgovine, neširenja nuklearnog oružja i COVID-19, što su, kako navodi američki list, oblasti u kojima SAD žele da sarađuje s Pekingom, ali i spornije teme poput Tajvana i sajber bezbednosti.

Očekuje se takodje da će Bajden vršiti pritisak na kineskog predsednika da ispuni obaveze o kupovini američke robe prema trgovinskom sporazumu koji je sklopljen u mandatu prethodnog predsednika Donalda Trampa, ali da neće ponuditi ukidanje carina, na čemu Peking insistira.

Bajden i Si su prethodno izrazili želju da sarađuju, dok su SAD i Kina prošle nedelje objavile iznenađujuću zajedničku deklaraciju za rešavanje klimatskih promena u okviru pregovora u Glazgovu, podižući očekivanja za bolji ton saradnje.

Ipak, odnos dve zemlje je obeležen sukobima o trgovini, bezbednosti i ljudskim pravima, čime se nastavlja jačanje tenzija koje je počelo pod Trampom, ističe Volstrit džurnal i ukazuje da su republikanci i demokrate u Kongresu sve kritičniji prema Kini, povećavajući pritisak na Bajdenovu administraciju.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da im se ne objavljuju imena, rekli su da će Bajden jasno staviti do znanja da su SAD spremne da se upuste u oštru konkurenciju, ali da ne žele otvoreni sukob s Kinom i da žele da sarađuju u oblastima u kojima poklapaju interesi dve zemlje, piše Njujork tajms.

Sastanak Bajdena i Sija bi, dodaje list mogao da bude i napet s obzirnom na sporna pitanja u odnosima dve zemlje, uključujući jačanje kineske vojske u Južnom kineskom moru, kinesko hakovanje korporativnih i vladinih kompjuterskih sistema u SAD, kršenje ljudskih prava u Kini, kao i tekući sukob Kine i Tajvana.

Veliki ulog za ceo svet

Samit Bajdena i Sija je do sada najbolja prilika da se resetuju sve opterećeniji odnosi SAD i Kine, ocenjuje Politiko.

Mada se ne očekuju veliki pomaci u vezi s aktuelnim pitanjima – uključujući tenzije oko Tajvana, Sindjijanga i Hongkonga – sastanak bi mogao da dovede do inicijativa po nizu pitanja, uključujući ublažavanje viznih ograničenja, pokretanje bilateralnog dijaloga o nuklearnom oružju i stvaranje okvira za ublažavanje trgovinskih trvenja.

Viši zvaničnik administracije o sastanku je govorio u okviru nadmetanja velikih sila i potrebe da dve najveće svetske privrede jasno razumeju namere one druge. On je, medjutim, ublažio očekivanja da će biti bilo kakve veće najave posle razgovora dvojice lidera.

Taj oprezan pristup američke administracije, prema oceni Politika, odražava da odnosi SAD i Kine predstavljaju veliki ulog za ceo svet.

Ograničavanje opasnosti od rivaliteta

Usred sve većih tenzija, Bajden i Si će održati samit s ciljem da zaustave ili barem uspore silaznu spiralu u američko-kineskim odnosima usled sve većih trvenja oko Tajvana, što je potencijalno najzapaljivije sporno pitanje u odnosima dve zemlje, ocenjuje Gardijan.

Očekivanja od samita su, medjutim, niska, ističe list i dodaje da je malo verovatno da će biti zajedničkog saopštenja, dok je Bela kuća nagovestila da Bajden neće odgovarati na pitanja novinara posle razgovora sa Sijem.

S druge strane, dodaje Gardijan, oba lidera će nastojati da ograniče opasnosti od toga da se rivalstvo otme kontroli.

U poruci Nacionalnom komitetu za američko-kineske odnose prošle nedelje, Si je rekao da su bilateralni odnosi u "kritičnom istorijskom trenutku". "Obe zemlje će dobiti saradnjom i izgubiti konfrontacijom. Saradnja je jedini pravi izbori", naveo je Si.

Bajden je u poruci istim povodom ukazao na "prelomnu tačku u istoriji". "Od suočavanja s pandemijom kovid-19 do suočavanja s egzistencijalnom pretnjom klimatske krize, odnos SAD i Kine ima globalni značaj", naveo je američki predsednik.

Kurir.rs/Beta/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track