DONJECK I LUGANSK DOBILI PODRŠKU RUSIJE: Dekret o humanitarnoj pomoći potpisao lično Vladimir Putin!
Foto: EPA

jasno

DONJECK I LUGANSK DOBILI PODRŠKU RUSIJE: Dekret o humanitarnoj pomoći potpisao lično Vladimir Putin!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o pružanju humanitarne podrške stanovništvu samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Dokument je u ponedeljak objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Kako je navedeno u ukazu, odluka o pružanju podrške doneta je „u cilju zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, pružanja humanitarne podrške stanovništvu pojedinih područja Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine i sprečavanja daljeg opadanja životnog standarda u uslovima aktuelne ekonomske blokade i pogoršavanja situacije zbog širenja zaraze virusom korona.

U dokumentu se ističe da je odluku o pružanju podrške predsednik Rusije doneo „vodeći se opštepriznatim principima i normama međunarodnog humanitarnog prava“.

Prema ukazu, Putin je naložio ruskoj vladi da u roku od mesec dana preduzme niz mera za ublažavanje uslova za pristup robi iz Donjecke i Luganske narodne republike na rusko tržište. Radi se, između ostalog, o učešću takve robe u javnim nabavkama u istom rangu sa ruskom.

„Obezbediti kao izuzetan slučaj za period do političkog rešavanja situacije u određenim područjima Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine na osnovu Minskih sporazuma... pristup, pod jednakim uslovima sa robom ruskog porekla, robe poreklom sa ovih prostora u cilju nabavke dobara za obezbeđivanje državnih i opštinskih potreba i nabavke dobara od strane određenih pravnih lica“, navodi se u dokumentu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track