NOVI UDAR EU NA POLJSKU Evropski sud pravde: Izvršna vlast ne može da smenjuje sudije!
Foto: EPA/JULIEN WARNAND

odluka

NOVI UDAR EU NA POLJSKU Evropski sud pravde: Izvršna vlast ne može da smenjuje sudije!

Planeta -

Imenovanje viših sudija od strane izvršne vlasti u Poljskoj krši pravila EU, saopštio je najviši Sud pravde Evropske unije (ECJ).

Prema reformama koje je sprovela Varšava, poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro ima ovlašćenje da premešta sudije u više sudove (poznate kao premeštaj) i, ako želi, da prekine njihovo privremeno imenovanje bez navođenja razloga ili prigovora.

-Tokom perioda upućivanja tih sudija, nisu im obezbeđene garancije i nezavisnost koju bi sve sudije normalno trebalo da uživaju u državi u kojoj vlada vladavina prava, navodi se u saopštenju evropskog Suda pravde.

Odluka dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je u drugom slučaju o vladavini prava u Poljskoj ECJ kaznio Varšavu sa milion evra (1,14 miliona dolara) dnevno.

Ko je za šta nadležan

Spor oko nadležnosti između nacionalnih ustavnih sudova i Suda EU nije nov. Pravnici smatraju da unutar EU postoje dva mišljenja.

Prvo je da Sud EU i Evropska komisija smatraju da evropsko pravo ima prednost nad nacionalnim pravom zemalja članica i da, u skladu s tim, Sud EU uvek ima poslednju reč. Drugo, koje zastupaju mnogi ustavni sudovi država članica EU, jeste da Sud EU nema uvek ima poslednju reč. Mnogi ustavni sudovi država članica EU pretpostavljaju da su države članice evropskim institucijama dale samo određena, jasno definisana ovlaštenja. Za većinu pravnika ovaj spor unutar EU je živo blato i nerešivo pitanje.

Nemački Savezni ustavni sud vs Sud EU

Nemački Savezni ustavni sud, koji se smatra izrazito proevropskim, već nekoliko puta je vratio Sud EU u njegove okvire, tamo gde mu je i mesto - poslednji put u maju 2020. u presudi o prodaji obveznica Evropske centralne banke. Glavni problem je, smatra većima pravnika, u tome što Evropska unija nije savezna država, a pokušaj donošenja jedinstvenog evropskog ustava je propao 2005. godine, posle referenduma u Francuskoj i Holandiji.

Vrhovni sud je presudio da zbog nedostatka zakonskih kriterijuma za odluke koje donosi ministar pravosuđa, nedostaju neophodne garancije da se izbegne rizik od vršenja političke kontrole nad sudskim odlukama.

Ovo mešanje sudske i izvršne vlasti dovodi u pitanje nezavisnost pravosudnog sistema, utvrdio je sud sa sedištem u Luksemburgu.

ECJ je rekao da rizik od pristrasnosti imenovanih sudija podriva pretpostavku nevinosti optuženih kojima se sudi

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track