KIMOVA SOCIJALISTIČKA UTOPIJA: Lider Severne Koreje posetio novoizgrađeni grad nakon što je bio odsutan više od mesec dana FOTO
Foto: STR / AFP / Profimedia

kod svete planine

KIMOVA SOCIJALISTIČKA UTOPIJA: Lider Severne Koreje posetio novoizgrađeni grad nakon što je bio odsutan više od mesec dana FOTO

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong-un je u svom prvom javnom pojavljivanju nakon više od mesec dana odsustva posetio novoizgrađeni grad u blizini granice sa Kinom i obližnju "svetu planinu", preneli su danas državni mediji, piše Index.

Samdžijon, novi grad na severu zemlje, pretvara se u veliki ekonomski centar, a tamošnji zvaničnici ga nazivaju "socijalističkom utopijom". U njemu se nalaze novi apartmani, hoteli, skijalište i komercijalni, kulturni i zdravstveni objekti.

Grad kod svete planine

Grad se nalazi u blizini planine Paektu, koja se smatra svetom planinom s obzirom na to da Kimova porodica tvrdi da njeni koreni potiču odatle. Kim Džong-un je posetio planinu nekoliko puta od 2018. godine, a državna novinska agencija (КCNA) je prikazuje kao "otelovljenje moderne civilizacije".

КCNA prenosi da je severnokorejski lider u svojoj poslednjoj poseti Samdžijonu proverio kako napreduju radovi u trećoj i poslednjoj fazi izgradnje. Završetak se očekuje do kraja ove godine, nakon što su odloženi zbog međunarodnih sankcija i pandemije korona virusa.

КCNA nije otkrila tačan datum Kimove posete, ali je prva objavila izveštaj o njegovoj javnoj aktivnosti posle 35 dana, što je njegovo najduže odsustvo od 2014. godine. Poslednji put je viđen kako drži govor na odbrambenim vojnim vežbama.

1 / 7 Foto: STR / AFP / Profimedia

Kimova česta i duga odsustva iz medija često podstiču spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju. Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je prošlog meseca da severnokorejski lider nema zdravstvenih problema.

Jedan od najvećih projekata

"Кim Džong Un je rekao da Samdžijon postaje primer modernog, socijalističkog i planinskog grada koji je dobar primer ruralnog razvoja, zahvaljujući nepokolebljivoj radničkoj istrajnosti uprkos nepovoljnim klimatskim uslovima", prenosi КCNA.

Kim dodaje da izgradnja novog grada pruža iskustvo u izgradnji, projektovanju i korišćenju tehnologije, što će podstaći ekonomski razvoj drugih regiona u zemlji.

Samdžijon je jedan od najvećih projekata koje je pokrenuo Pjongjang, kao deo Kimovih ambicija da razvije "samoodrživu" ekonomiju, kako bi pomogao zemlji da se uspešno nosi sa međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnih programa Severne Кoreje.

Skoro dve godine nakon što je zatvorila svoje granice zbog kovida-19, Severna Koreja je nedavno obnovila železnički teretni saobraćaj sa Кinom, sugerišući da bi uskoro mogla ponovo da otvori svoje granice.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track