KINESKI BOMBARDERI UPUĆENI NA GRANICU: Nose moćne rakete kao upozorenje velikom takmacu Pekinga VIDEO
Foto: Yang Pan / Zuma Press / Profimedia

eskalacija

KINESKI BOMBARDERI UPUĆENI NA GRANICU: Nose moćne rakete kao upozorenje velikom takmacu Pekinga VIDEO

Planeta -

Kineska vojska je rasporedila dalekometne bombardere na svoju granicu sa Indijom u pokušaju da odvrati sukob između dve zemlje.

Tokom proslave 72. godišnjice Vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke armije (PLA) prošlog četvrtka, državni informativni kanal Kineska centralna televizija (CCTV) je navodno emitovao snimke bombardera H-6K koji lete u blizini Himalaja. Iako su obično smešteni bliže Pekingu, avioni su premešteni u provinciju Sinđijang negde prošle godine, blizu regiona koji se osporavaju Kinom i Indijom, izvestio je Saut Čajna Morning Post.

Ovi bombarderi obično su opremljeni raketama dugog dometa CJ-20 za kopnene i morske susrete. Govoreći za Post, vojni analitičar Entoni Vong Tong rekao je da je postavljanje takvih aviona bombardera u blizini granice „definitivno upozorenje Indiji“.

„Nju Delhi je unutar borbenog dometa H-6K i udarnog dometa CJ-20“, objasnio je Tong.

Nasuprot tome, Song Džongping, drugi analitičar i bivši instruktor artiljerije PLA, rekao je da bi Kina verovatnije bila zainteresovana za gađanje indijskih vazdušnih baza u regionu, za razliku od njenog glavnog grada.

„Kina neće napasti civilna područja“, rekao je Song za Post. „Dakle, Delhi neće biti gađan raketama iz vazduha iako je glavni grad prilično blizu granice.

Na snimku emitovanom na državnoj televiziji, primećeno je da su avioni bombarderi opremljeni drugačijim tipom projektila kratkog dometa, a ne onima za koji su projektovani. Drugi analitičar je za Post rekao da je to bilo namerno.

„To je pažljivo upozorenje PLA. [izveštaj] CCTV namerno nije uključivao snimke H-6K sa moćnim CJ-20“, rekao je Džou Čenming, istraživač vojne nauke. „Kina se nada da granični sukobi neće dalje eskalirati, a očekuje se da će se pandemija koronavirusa pogoršati ove zime.

Tenzije duž sporne granice Kine i Indije tinjaju od oktobra, kada su prekinuti pregovori između vojnog vrha dve zemlje. Od tada, svaka strana okrivljuje drugu kad god bi dustupi izbili duž granice.

Pregovori su prvi put počeli u maju 2020. godine usred sve većeg sukoba između obe strane. Ovi sukobi su dostigli vrhunac sledećeg meseca, kada je oko dva desetina vojnika ubijeno u sukobu u dolini Galvan.

Pošto je indijska vlada prošle jeseni potpisala sporazum o podeli vojnih obaveštajnih podataka sa SAD, kineski mediji su pozvali svog suseda da izbegava ratovanje, napominjući da će Kina neizbežno pobediti u takvom sukobu.

„Rat je uvek u glavama nekih Indijaca, bez obzira koliko je njihova domaća situacija neuredna“, navodi se u članku u kineskom Global Tajmsu, državnim novinama. „Nacionalna snaga Kine, uključujući vojnu moć, daleko nadmašuje indijsku. Iako je Indija velika sila u političkom smislu, ona će sigurno izgubiti ako izbije rat sa Kinom.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track