Najnovije vesti

KPK OBJAVILA KLJUČNU REZOLUCIJU Prikazuje partiju od njenog osnivanja 1921!
Foto: Kineski radio Internacional

dokument usvojen na sednici SK KPK

KPK OBJAVILA KLJUČNU REZOLUCIJU Prikazuje partiju od njenog osnivanja 1921!

Planeta
08:22h

Rezolucija Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) o glavnim dostignućima i istorijskom iskustvu Partije u proteklom veku objavljena je u utorak.

Dokument je usvojen na Šestoj plenarnoj sednici CK KPK 19. saziva održanoj u Pekingu od 8. do 11. novembra, prenosi Kineski radio Internacional.

To je tek treća rezolucija te vrste u 100-godišnjoj istoriji Partije: prva je bila 1945. pre pobede u ratu protiv japanske agresije, a druga 1981. sa dolaskom reformi i otvaranja pogon.

Kina, KPK
foto: Kineski radio Internacional

Rezolucija, sa ukupno preko 36.000 kineskih karaktera, sagledava istoriju Partije od njenog osnivanja 1921. godine, obuhvatajući periode nove demokratske revolucije, socijalističke revolucije i izgradnje, reformi, otvaranja i socijalističke modernizacije i nove ere socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Posebno se fokusira na napore i dostignuća koje je KPK učinila u novoj eri nakon njenog 18. Nacionalnog kongresa 2012. Takođe rezimira istorijski značaj i iskustvo nastojanja Partije tokom proteklih 100 godina i poziva na dalje napore da se ostvari kineski san o nacionalnom podmlađivanju.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja