OSE I KUBOVI KRENULI PREMA GRANICI BELORUSIJE: Poljska vojska aktivirala raketne sisteme PVO! VIDEO
Foto: Pritnscreen/Twitter

ISTOČNI FRONT

OSE I KUBOVI KRENULI PREMA GRANICI BELORUSIJE: Poljska vojska aktivirala raketne sisteme PVO! VIDEO

Planeta -

Napetost na poljsko-beloruskoj granici gde više od 2.000 migranata pokušava i dalje da upadne u EU ne prestaje. Dok se migranti sukobljavaju sa poljskom graničnom stražom i policijom koja upotrebljava vodene topove, zbog napetosti angažovana je i vojska. Ovaj put PVO.

Prema snimcima, koji su se pojavili na društvenim mrežama, put granice Belorusije krenule su dve baterije PVO sistema 2K12 Kub i PVO sistem "Osa".

Poljska, rakete, granica, Belorusija
foto: Pritnscreen/Twitter

Ovi raketni sistemi primećeni su na vučnim vozovima, a kolonu vužnih vozova sa PVO sistemima, koji su pokriveni ceradama prati vojna policija.

Ovde valja podsetiti i da je poljska pre tri dana takođe, ali na severozapadu izvršila pomeranje vojske. Međutim, ostalo je nepoznato da li su samohodne haubice K-9 Thunder, tenkovi PT-91 i oklopna borbena vozila točkaši "Rosomak" krenuli put granice sa Belorusijom ili prema ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Poljska, rakete, granica, Belorusija
foto: Pritnscreen/Twitter

PVO sistem "Osa"

Raketni sistem PVO "Osa " SA-8 Gecko je projektovan isključivo za trupnu PVO. Razvoj ovog sistema završen je 1967. a 1969. su izvršena i prva poligonska ispitivanja. Osa je u naoružanje, odnosno operativnu upotrebu uvedena 1972. Sistem se sastoji od jednog troosovinskog amfibijskog vozila. Na njemu je montiran akvizicioni radar malog dometa i radar za praćenje cilja sa ravnom antenom, kao i emiteri kanala vođenja. Na kupoli na bokovima nalazi se jšest kontejnera sa raketama po tri sa svake strane. Osnovna taktička jedinica je baterija ,koju čine dva vozila, a četiri vozila se grupišu u divizion.

TT Podaci

Dimenzije: dužina 9,14 m, širina 2,8 m, visina sa radarom 4,2 m.

Radijus kretanja 250 km

Posada 5 članova

Rakete: 6 9M33

Poljska, rakete, granica, Belorusija
foto: Pritnscreen/Twitter

PVO sistem "KUB"

Samohodni raketni PVO sistem KUB uveden je u operativnu upotrebu 1967. godine.U ratu na Bliskom istoku 1973. godine Kub se pokazao izuzetno efikasnim u uništavanju niskoletećih aviona.

Raketni sistem PVO 2K12 „kub“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama. Raketnim sistemom „kub“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 24 km i na visini do 14 km. Maksimalna brzina rakete je oko 930 m/s. Sistem odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track