DOŠLI DA BRANE NEMAČKU, MORAJU DA PLATE POREZ: Neprijatno iskustvo američke porodice angažovane u bazi u Ramštajnu!
Foto: Foto: EPA/RONALD WITTEK, Shutterstock

bruka

DOŠLI DA BRANE NEMAČKU, MORAJU DA PLATE POREZ: Neprijatno iskustvo američke porodice angažovane u bazi u Ramštajnu!

Planeta -

Američka porodica koja je bila zaposlena u vazduhoplovnoj bazi SAD u Ramštajnu dobila je ogromno rašenje za porez, nakon što je kolega iz baze nemačkim vlastioma predao poverljive podatke.

Prema Stars and Strapsu, specijalni agent Dirk Rosling iz Kancelarije za specijalne istrage američkog vazduhoplovstva u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn pružio je izveštaj na pet stranica o potrošnji porodice koja je na kraju korišćena da im se naplati oko 300.000 dolara.

„Osećalo se kao da imamo krtica iznutra“, rekao je otac, koji je radio kao vojni civil u Ramštajnu u skladu sa Sporazumom o statusu snaga NATO-a pre nego što se prošle godine preselio u Sjedinjene Države.

„Oni su sve znali“, dodala je njegova supruga. „Osećam se kao da su ljudi iz Štazija koji tamo rade.“

Iskustva porodice nisu jedinstvena za američko vojno osoblje koje živi u Nemačkoj. Nemačke finansijske službe su tražile da im nametnu porez na dohodak iako SAD tvrde da takve akcije krše klauzulu u Sporazumu o statusu snaga, koja navodi njihovo navodno izuzeće.

Pentagon i drugi organi objavili su samo nekoliko dana nakon Bajdenove administracije da su zadužili ambasadu SAD u Berlinu da reši to pitanje.

„Smatramo da su neke nemačke poreske vlasti usvojile netačno tumačenje NATO-ovog sporazuma o statusu snaga (SOFA), što je dovelo do nepravilnog oporezivanja nekog američkog osoblja“, napisao je bivši vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler u pismu od 7. januara.

Uprkos pismu, portparol Stejt departmenta rekao je agenciji da „ne mogu da se upuštaju u konkretne diskusije“, ali „možemo da vas uverimo da je američka vlada na veoma visokom nivou izrazila našu želju da se dugotrajno pitanje reši. Nastavićemo da se angažujemo sa našim nemačkim partnerima po ovom pitanju.”

Kurir.rs/Stars and Stripes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja