TRAMPOV STRATEG ODBACUJE KRIVICU Izjasnio se da nije iskazao nepoštovanje Kongresu: Ovo je politički proces
Foto: EPA-EFEJIM LO SCALZO

upad na kapitol

TRAMPOV STRATEG ODBACUJE KRIVICU Izjasnio se da nije iskazao nepoštovanje Kongresu: Ovo je politički proces

Planeta -

Bivši Trampov strateg Stiv Benon izjasnio se da nije kriv po optužbama za nepoštovanje Kongresa nakon što je odbio da svedoči o pobuni na Kapitolu.

Benon se predao FBI u ponedeljak, dva dana nakon što je Ministarstvo pravde podiglo optužnice protiv njega. On je obećao da će se boriti protiv optužbi za koje kaže da su politički motivisane.

Poslanici koji su istraživali napad na Kapitol 6. januara pozvali su ga da svedoči o tome šta je znao o planovima za nerede, što je on odbio.

Benonu preti do godinu dana zatvora i novčana kazna od 100.000 dolara ako bude osuđen.

On se u sredu izjasnio da nije kriv. Očekivalo se da će se Benon izjasniti o krivici na sudu u četvrtak, ali su njegovi advokati zatražili od sudije da odustane od postupka.

Njegova optužnica je prva "posledica"istrage komisije Predstavničkog doma o neredima na Kapitolu kada su pristalice bivšeg predsednika Trampa upale u Kongres odbacujući rezultat izbora.

Prema dokumentima o sudskom pozivu, Benon je uoči nereda rekao da će Esutra izbiti pakao“. Njegovi advokati tvrde da je njegova komunikacija sa bivšim predsednikom zaštićena.

Sud je naložio Benonu da se prijavljuje svake nedelje, da ostane na svojoj navedenoj adresi i obavesti ih o planovima da napusti oblast Vašingtona. Takođe je bio primoran da preda svoj pasoš.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track