OVAJ ČUVAR JE POMOGAO HEROJU TAKSISTI: Krv mu se slivala niz vrat, dozivao je ženu! Sav užas eksplozije u Liverpulu FOTO
Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

INCIDENT

OVAJ ČUVAR JE POMOGAO HEROJU TAKSISTI: Krv mu se slivala niz vrat, dozivao je ženu! Sav užas eksplozije u Liverpulu FOTO

Planeta -

Hrabri taksista Dejvid Peri spasio je mnoge živote nakon što je zaključao osumnjičenog bombaša u svom vozilu u Liverpulu, a osim njega veliku pomoć pružio je i čuvar Deren Nouls, piše Miror.

On je, naime, pomogao Dejvidu nakon što je bombaš samoubica aktivirao eksploziv.

"Samo sam zgrabio Dejvida i pokušao da ga odvedem na sigurno", rekao je Deren, na početku svoje ispovesti.

On je spasavajući taksistu sve vreme proveravao da li postoji još neko kome je potrebna pomoć.

"Vozač se sapleo dok je izlazio iz automobila. Kada sam ga ugledao krv koja mu je tekla iz ušiju slivala se niz vrat, tada mi je samo rekao da želi da vidi svoju ženu", kaže čuvar.

Deren je zatim dodao da je taksista u tim trenucima bio veoma zbunjen i dezorijentisan.

"Odmah sam ga pitao da li unutra ima još putnika, a on mi je samo govorio da je neko pokušao da ga digne u vazduh", kaže Deren.

Taksista Dejvid (45) uspeo je da napusti vozilo samo nekoliko sekundi nakon što je Enco Almeni (32) mladić poreklom iz Iraka, koji je nedavno prešao u hrišćanstvo, aktivirao eksploziv.

Deren sebe ne smatra herojem

Deren je tog dana bio dežuran u bolnici u Liverpulu, a u trenucima napada stajao je na parkingu pored svog automobila koji je bio parkiran nekoliko metara od glavnog ulaza.

"Sve se odigralo u trenutku. Dok sam pumpao gumu video sam kako se zaustavlja taksi, pomislio sam da im se pokvario automobil, da im se motor zapalio, ali kada sam video uspaničenog taksistu kako istrčava i viče, sve mi je bilo jasno", kaže on.

0643222667, Liverpul, napad, taksista
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

On kaže da je prvenstveno želeo da spreči taksistu da se vrati u automobil, kako bi izvukao telefon i dokumenta koja su mu tamo ostala.

"Nisam mu dozvolio da se vrati, odveo sam ga do najbliže medicinske sestre koja mu je pružila pomoć. U tim momentima nisam razmišljao o sebi, razmišljao sam da sve odvedem na sigurno pre nego što se nešto dogodi. Vozač je bio u stanju šoka, želim mu brz oporavak. Bog ga blagoslovio", rekao je čuvar.

Deren, otac dvoje dece, kaže da ne razume zašto ga svi zovu herojem jer je on samo radio svoj posao.

Emad al-Svelmin
Emad al-Svelminfoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Odmah sam pomislio na teroristički napad, ali nisam to želeo da izgovorim, nisam hteo da uplašim ljude. U početku sam bio miran, ali nakon 30 minuta ruke su počele da mi se tresu. Lako sam mogao da poginem, ali u tim trenucima ne razmišljate mnogo o tome", kaže on.

Uprkos eksploziji, Deren je tog dana odradio svoju smenu do kraja, a zatim je sutradan ujutru ponovo došao na posao.

"Više volim da radim i da budem zauzet nego da sedim", rekao je on.

Policija je u međuvremenu uklonila automobil sa parkinga bolnice, ali istraga još traje.

 Taksista Dejvid Peri
Taksista Dejvid Perifoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Podsetimo, eksplozija taksi vozila ispred bolnice u Liverpulu u nedelju proglašena je tokom dana "terorističkim incidentom", saopštila je britanska policija, dodajući da motiv nije poznat.

Improvizovanu eksplozivnu napravu je u automobilu nosio putnik, koji je poginuo u eksploziji.

Nezvanično, taksista Dejvid Peri (45) je rizikujući svoj život, zaključao napadača i time ga sprečio da uđe u zgradu bolnice i aktivira eksplozivnu napravu.

U saopštenju policije se dodaje da je muškarac, koji se nalazio u vozilu, proglašen mrtvim na licu mesta, dok je vozač povređen.

Trojica muškaraca u dvadesetim godinama su u nedelju uhapšena u vezi sa ovim incidentom, ali su nakon toga pušteni i protiv njih nije pokrenut nijedan postupak.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track