SAD IM JE KRIVA MERKELOVA JER JE RAZGOVARALA SA LUKAŠENKOM: Autoritet za razgovor ima Borelj ispred EU!
Foto: EPA / Clemens Bilan

haos u eu

SAD IM JE KRIVA MERKELOVA JER JE RAZGOVARALA SA LUKAŠENKOM: Autoritet za razgovor ima Borelj ispred EU!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel našla se na udaru pojedinih ministra spoljnih poslova EU nakon što je održala bilateralni razgovor sa liderom Belorusije Aleksandom Lukašenkom zbog pogoršanja migrantske krize na granici, zaobilazeći visokog diplomatu EU bloka.

Šef diplomatije Litvanije Gabrijelijus Landsbergis izrazio je zabrinutost zbog telefonskog razgovora Merkelove i Lukašenka koji je održan ranije ove nedelje. Prema Landsbergisu, razgovori su bili opasni jer je dugogodišnji beloruski lider mogao da iskoristi priliku „da se legitimiše“.

Tvrdio je da će Lukašenko "učiniti sve što može da ovaj razgovor liči na pregovore i da stvori što više konfuzije. Njegov cilj je da nas oslabi, da oslabi našu poziciju, da nas natera da sumnjamo jedni u druge.”

Landsbergis je insistirao na tome da Brisel treba da posreduje u razgovorima sa Minskom o naglom porastu ilegalnih prelazaka na poljskoj granici, umesto da ga potkopavaju pojedine države članice.

"Kada ministar spoljnih poslova EU Žozep Borel govori, to je pravi put“, objasnio je on, presudivši da Borel "ima autoritet".

Takođe, ministarka spoljnih poslova Estonije Eva-Marija Lijmets, takođe je komentarisala razgovor između Berlina i Minska. Ona je u utorak navela da je beloruski lider zahtevao dva uslova za rešavanje humanitarne krize na granicama EU. Prvo, Lukašenko želi da bude priznat kao legitimni šef beloruske države, a drugo, želi da se ukine embargo.

Početna runda neformalnih razgovora između dve države poklopila se sa saopštenjem Evropskog saveta kojim se potvrđuje proširenje sankcija uvedenim Minsku u svetlu eskalacije situacije. Brisel krivi Belorusiju što je dovezla hiljade očajnih ljudi iz zemalja poput Iraka i Sirije i ohrabrila ih da pređu granicu kao deo "hibridnog napada“ na blok kao odgovor na finansijske sankcije.

Kurir.rs / RT, Foto: EPA / Clemens Bilan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track