PORAŽAVAJUĆI IZVEŠTAJ O STANJU PLUĆA SVETA: Krčenje šuma u brazilskom Amazonu poraslo zabrinjavajućih 22 posto za godinu dana!
Foto: Profimedia / Ricardo Oliveira / AFP

deforestacija

PORAŽAVAJUĆI IZVEŠTAJ O STANJU PLUĆA SVETA: Krčenje šuma u brazilskom Amazonu poraslo zabrinjavajućih 22 posto za godinu dana!

Planeta -


Krčenje šuma u ​​brazilskoj amazonskoj prašumi poraslo je za skoro 22 odsto od avgusta 2020. do jula 2021. u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dostigavši najviši nivo u poslednjih 15 godina!

Prema proceni brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira INPE, 13.235 kvadratnih kilometara šume izgubljene u periodu 2020-21, najveće je od 2005-2006. godine kada je raskrčeno 14.286 km2. Drugim rečima, očišćena površina šuma veća je od polovine grada Rio de Žaneira.

Ovo je treći put zaredom da se godišnje krčenje šuma Amazona povećava u vreme mandata Žaira Bolsonara, koji zagovara poljoprivredne i rudarske aktivnosti u zaštićenim delovima Amazona.

Bolsonarova vlada tvrdi da su intenzivirali svoje pokušaje u borbi protiv ilegalne seče šuma tako što su rasporedili više vojnika na terenu. Brazil je bio među potpisnicima međunarodnog obećanja datog na samitu COP26 u Glazgovu o okončanju krčenja šuma do 2030. godine.

Bolsonaro je takođe obećao da će do 2028. godine eliminisati ilegalnu seču šuma u ​​toj džinovskoj južnoameričkoj zemlji - gde se nalazi 60 odsto Amazonije, što je cilj koji zahteva velika godišnja smanjenja uništavanja šume.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track