ZASTRAŠUJUĆI PROBLEM ZA ZAPADNE STRATEGE: Evo kako Rusija za nekoliko minuta može da pobedi u Trećem svetskom ratu
Foto: Ministry of Defence / East2West News / Profimedia

rat zvezda

ZASTRAŠUJUĆI PROBLEM ZA ZAPADNE STRATEGE: Evo kako Rusija za nekoliko minuta može da pobedi u Trećem svetskom ratu

Planeta -

Moskva pokazala svoju svemirsku moć i duboko uznemirila Zapad.

U ponedeljak rano ujutru, sedmoro astronauta Međunarodne svemirske stanice doživelo je pakleno buđenje. Zastrašujući oblak otpadaka jurio je u njihovom pravcu brzinom od 17.500mph.

Inženjer leta Mark Vande Hei dobio je naređenje da osigura da je posada MSS obučena u svemirska odela i da su smešteni u kapsulama za beg, nakon što je kontrola misije u Hjustonu registrovala "raspad satelita".

Oblak otpadaka bio je blizu i posada je morala da se evakuiše. Ako predmet veličine loptice za golf udari u stanicu, posledice bi mogle da budu katastrofalne i smrtonosne za sve u MSS. U tom trenutku najmanje 1500 takvih opasnih predmeta jurilo je ka njima.

Astronauti - petoro Amerikanaca koji rade za Nasu, Nemac iz Evropske svemirske agencije i dvojica ruskih kosmonauta pojurili su u svoje letelice Kru Dragon Endjurans i Sojuz MS-19.

Šta je dovelo do "raspada satelita" i oblaka otpadaka? Žestoko kritikovana odluka Rusije da lansira projektil i uništi sovjetski satelit Kosmos-1408 koji više nije bio u funkciji i kružio je orbitom.

Krizna situacija u kosmosu podsetila je mnoge na Zemlji na holivudski film "Gravitacija" sa Džordžom Klunijem. U filmu, nakon što Rusi unište napušteni špijunski satelit, oblak otpadaka juri ka Habl teleskopu i svemirskom šatlu i posledice su smrtonosne.

Za vojne analitičare, uništavanje Kosmosa pokazao je odlučnost Rusije da pokaže svoju snagu i otvori novi, svemirski front.

Rusija, svemir, satelit, Nudol, projektil
foto: Printscreen/Daily Mail

Projektil koji je Moskva lansirala je Nudol "ubica satelita" i poleteo je sa kosmodroma Plesetsk na severozapadu Rusije. Projektil je razvijen da zaštiti Moskvu od nuklearnih napada i testiran je bar 10 puta, ali nikada do sada nije uspešno pogodio metu u svemiru.

Procenjuje se da je oblak otpadaka stigao na 20ak kilometara od stanice ali, srećom, nijedan fragment nije pogodio MSS i posada se u nju vratila posle dva sata, iako su neki delovi svemirskog broda bili zatvoreni iz predostrožnosti.

Američki Stejt department potvrdio je da je identifikovao 1500 fragmenata satelita koji su bili dovoljno veliki da ih "uhvate" na radaru i da je bilo bezbroj manjih koji mogu da nanesu štetu moru satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, u slučaju da pogode neki.

Rusija je tako poslala jasnu poruku Zapadu - možemo isto to da uradimo sa američkim i EU satelitima u slučaju rata.

Moskva nije nikoga upozorila da će razneti sopstveni satelit (čak ni dvojicu svojih kosmonauta, navodi Dejli mejl) i Amerika, Britanija i NATO su besno reagovali, optuživši Kremlj za ishitreno i nepromišljeno ponašanje.

Vašington je kritikovao ovaj "nemaran i opasan čin" i upozorio Ruse da će "pomno pratiti" njihove poteze i da će štititi ne samo bezbednost SAD već i drugih nacija koje imaju svoje ljude u svemiru.

Portparol britanske vlade pozvao je Moskvu da učestvuje u diskusiji u Ujedinjenim Nacijama o "odgovornom ponašanju".

Kremlj ne samo da se nije izvinio već se pohvalio da je njihov projektil vrlo precizno pogodio metu. Takođe su odbacili tvrdnje da je bezbednost astronauta bila ugrožena, rekavši da je Amerika znala da otpad ne predstavlja nikome pretnju.

Ovo je iznenadilo mnoge. Američka Mreža za nadzor svemira prati više od 27.000 komada orbitalnog otpada, odnosno "svemirskog smeća", a upozorava da više od 100 miliona drugih predmeta, prečnika manjeg od jednog centimetra, kruži velikom brzinom oko Zemlje.

0571682952, Rusija, presretač, projektil, svemir, oružje
foto: Ministry of Defence / East2West News / Profimedia

Izvestan broj satelita postao je neupotrebljiv posle sudara sa takvim otpadom, uključujući francuski mikrosatelit 1996. i ruski satelit za komunikaciju 2006. U maju ove godine, u robotskoj ruci MSS otkrivena je rupa i veruje se da je "krivac" svemirski otpad.

Iako mnogi nefunkcionalni sateliti kruže Zemljinom orbitom, inženjeri često šalju takve satelite da ponovo uđu u Zemljinu atmosferu i sagore.

Ove sedmice, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je SAD za licemerje navevši da je Pentagon taj koji je pokrenuo svemirsku trku u naoružanju i testirao svoje oružje. Drugi deo optužbe je tačan. Vašington je zajedno sa Kinom i Indijom testirao projektile koji mogu da unište satelite ali su, navodi DM, te operacije bile osmišljene tako da proizvedu što manju količinu otpada koji je izgoreo padajući na Zemlju.

Jedino je Kina izazvala svemirski "pokolj" kada su uništili satelit 2007. godine. Prošle sedmice MSS je morala da promeni kurs kako bi izbegla sudar sa otpatkom tog kineskog testiranja.

Mnogi stručnjaci su zbunjeni odlukom Rusije da ovako testira svoj projektil, budući da Rusi vrlo aktivno koriste svemirsku stanicu i oslanjaju se na vojne satelite koji takođe mogu da budu pogođeni otpadom.

Vojni analitičari smatraju da zbunjeni stručnjaci ne vide širu sliku. Uprkos upozorenjima SAD da Rusija gomila trupe kod granice sa Ukrajinom, a Kina "pokazuje mišiće" u Južnom kineskom moru, vojni analitičari smatraju da će sledeći sukob izbiti u svemiru.

Neki čak idu toliko daleko da veruju da je rat neizbežan, budući da se današnje vojske žestoko oslanjaju na svemir i satelite koji kruže po njemu. To znači da vojska ne može da se bori, a kamoli pobedi, bez oružja koje lebdi u niskoj orbiti Zemlje.

0571682958, projektil, Rusija, svemir, oružje
foto: Ministry of Defence / East2West News / Profimedia

Analitičari veruju da bi novi rat, potencijalno između Kine i SAD, mogao da bude odlučen u svega nekoliko minuta, zavisno od toga ko prvi onesposobi komunikacione i navigacione sisteme protivnika.

Upravo ti sistemi, poput GPS, pomažu vojnicima da se kreću u udaljenim oblastima, upozoravaju na neposredne napade i slično. A zavisnost od tih "svemirskih" sistema je sve veća. Nova generacija borbenih aviona koristiće svemirske komunikacione tehnologije što znači da bi uništavanje neprijateljskih satelita bilo ključno za pobedu.

Iako su zapadne sile godinama prednjačile u svemirskim tehnologijama, ta superiornost je sada prošlost.

Ejvril Hejns, direktorka Nacionalnih obaveštajnih agencija SAD rekla je prošle sedmice da su i Kina i Rusija značajno unapredile svoje vojne sposobnosti i razvile oružja koja im omogućavaju da "suštinski zaspele senzore na raznim satelitima". Drugim rečima, mogu da "ugase" satelit u svemiru a da ga pritom ne raznesu u paramparčad.

SAD i druge zemlje su 1967. godine zabranile upotrebu oružja za masovno uništenje u orbiti. Vašington sada ipak razmatra neke od ovih opcija uključujući upotrebu visokonaponskih mikrotalasa, lasera, robotskih ruku i sistema za ometanje radio talasa koji bi mogli da razoružaju neprijateljske satelite ili ih čak izbace iz orbite.

Moskva navodno radi na razvoju antisatelitskog projektila koji može da se lansira sa letelice i laserskog oružja koje može da pogodi satelit.

Prošle godine SAD i Britanija su optužili Rusiju da testira napadački satelit koji funkcioniše kao matrioška - izbacuje manji podsatelit koji pak lansira antisatelitsko oružje.

"Nadamo se da će sutra biti mirniji dan", rekao je Nasin astronaut Mark Vende. U dubokom svemiru, najnovijem bojištu Zemlje, to deluje kao pusta želja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track