MORNARICA SAD OD DVA NOSAČA PRAVI JEDAN: USS Džerald Ford mora da zaplovi sledeće godine, USS Džon Kenedi neka sačeka VIDEO
Foto: AP

bruka

MORNARICA SAD OD DVA NOSAČA PRAVI JEDAN: USS Džerald Ford mora da zaplovi sledeće godine, USS Džon Kenedi neka sačeka VIDEO

Planeta -

Mornarica SAD je kanibalizovala delove budućeg nosača aviona kako bi osigurala da dugo odlagani i skupi nosač Džerald R. Ford bude spreman za plovidbu sledeće godine, potvrdili su zvaničnici ove nedelje.

Prema rečima kapetana Kleja Dosa, portparola mornarice, očekuje se da nijedan od delova koji su prebačeni Fordu sa Džona F. Kenedija u izgradnji neće uticati na raspored izgradnje tog budućeg nosača.

Kenedijeva kanibalizacija uključuje „HMI ekrane za liftove prodavnica, kao i kontrolere motora, napajanja, male pumpe, granične prekidače i aktuatore ventila za različite sisteme širom broda“, rekao je Dos.

„Ovo nije neuobičajeno na početku programa i dešavaće se ređe kako podrška snabdevanju bude sazrevala“, rekao je on.

Dos je nazvao kanibalizaciju delova „alatom za upravljanje projektima“ koji je opisan u priručniku za održavanje zajedničke flote mornarice.

Proces omogućava da se delovi i materijal prebacuju između plovila u održavanju ili u izgradnji.

„To se dogodilo tek nakon što je potvrđeno da delovi ili materijali nisu dostupni u sistemu snabdevanja i/ili da alternativni izvori nisu bili dostupni“, rekao je Dos. "Plan zamene je takođe bio potreban u svakom slučaju."

Duane Born, portparol kompanije Hantington Ingalls Industris, koja gradi Kenedi, rekao je da je takva praksa uobičajena kod brodova prve klase kada se sistemi snabdevanja za te brodove još uspostavljaju.

„Radimo sa našim kupcem iz mornarice na izgradnji sistema snabdevanja koji bi uključivao rezervne delove za Ford klasu“, rekao je on. „Kenedi bi trebalo da bude isporučen 2024. sa svojim kompletnim sistemima za ratovanje i sa sposobnošću Joint Strike Fighter (F-35C).

Nedostatak delova za glavni mornarički nosač sledeće generacije je najnoviji problem koji se suočava sa Fordom.

Prvobitno je planirano da bude postavljen 2018. godine, a cena nosača je porasla sa 10,5 milijardi dolara na 13 milijardi dolara od ovog leta.

Brod se suočio sa nizom tehničkih problema i kvarova u opremi dok mornarica radi na sklapanju 23 nove tehnologije na brodu, kao što su napredni liftovi za oružje i elektromagnetni sistem lansiranja aviona, ili EMALS.

Kanibalizacija Kenedija da bi se uverio da je Ford spreman za rad je razumljivo „ali zaista loša navika“, kaže Bredli Martin, penzionisani oficir površinskog ratovanja koji je dve trećine svoje 30-godišnje mornaričke karijere proveo na moru.

„Ford nije potpuno nov“, rekao je Martin. "Ovo je trebalo da se zna."

Takve akcije ne izazivaju crvenu zastavu u smislu neposrednog uticaja, ali postavljaju pitanja o štedljivim prioritetima, rekao je Martin, koji sada vodi Institut za lanac snabdevanja nacionalne bezbednosti u Rand Corp.

„To ukazuje na to da mornarica nije obavila posao na pronalaženju neophodnog održavanja i vrši raciju na nešto što je lako dostupno – brod u izgradnji – kada zaista treba da programira pouzdane rezervne delove“, rekao je on.

Kurir.rs/Navy Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track