VLADA STRAH MEĐU NEMAČKIM UGOSTITELJIMA Ako bankrotiram, moja porodica gubi sve
Foto: EPA/PANTELIS SAITAS

korona mere

VLADA STRAH MEĐU NEMAČKIM UGOSTITELJIMA Ako bankrotiram, moja porodica gubi sve

Planeta -

Sivo nebo usred novembra nadvilo se nad Ašhenom. Ovaj grad sa oko 280.000 stanovnika nalazi se na krajnjem zapadu Nemačke. U jednom lokalu koji se nalazi u samom centru, u blizini katedrale, sve je spremno za ručak.

Salvete, mermerni stolovi, pribor za jelo, čaše za vino i mali beli tanjiri za hleb. Još je ostalo samo nekoliko minuta do 12 sati. Ali lokal je prazan.

-Obično preko dana imamo 60-80 gostiju, kaže za Dojče vele Konstantin Arhontoglu.

-Ali od početka novembra svaki dan ih je sve manje i manje, dodaje ovaj ugostitelj koji potiče iz Grčke.

On je vidno zabrinut. Broj novih korona-infekcija raste u Nemačkoj, a u poslednje dve nedelje sve je više otkaza tradicionalnih božićnih proslava u njegovom restoranu.

-Jedna banka je otkazala, trebalo je da u decembru dođu sa 50 ljudi, rekao je.

Na listi rezervacija je imao proslave sa ukupno oko 1.500 gostiju. Dve trećine ih je u međuvremenu otkazano.

Pad prometa

Za gastronomiju je decembar najvažniji mesec u godini. Tokom tog meseca ostvari se i do 50 odsto više prometa nego inače, u pravilu se angažuje i dodatna radna snaga. Ali na nemačkom tržištu rad za zaposlene u uslužnom sektoru nema više potencijalnih kandidata. Zato je ugostitelj iz Ašhena angažovao konobare i kuvare iz Grčke, Italije, Španije i Tunisa.

Organizovao im je smeštaj, potpisani su dugoročni ugovori.

-Kad tražite ljude u inostranstvu, onda im morate ponuditi ugovor barem na godinu dana, u suprotnom se to za njih ne isplati, objasnio je.

Zbog loših prognoza poslovanja u kontekstu pandemije vlasnik restorana je stopirao zapošljavanje novih radnika, ali postojeće ugovore on mora i dalje da poštuje.

''Imamo odredbu kojom se zaposleni štite od otkaza, ne mogu ljudima reći: Eto nemamo više promet, možete kući."

Kako će uopće pokriti sve te troškove? To za sada ne zna ni on sam.

-Još uvek nismo financsjski nadoknadili posledice poslednjeg lokdauna, ja već pola godine ne isplaćujem platu i uskoro moram da počnem da vraćam državne korona-kredite. To je sve skupa zastrašujuće, rekao je on.

2G? 3G?

U Ašhenu je trenutno na snazi pravilo 3G, a to znači da u lokale (osim potpuno vakcinisanih i onih osoba koje su preležale koronu) smeju da uđu i nevakcinisani gosti sa negativnim testom.

Ali to se uskoro mijenja. Od sledeće nedelje u čitavoj zemlji Severnog Porajnja i Vestfalije (NRW) u gastronomiji će važiti pravilo 2G, najavio je šef vlade u Dizeldorfu Hendrik Vurst. A to znači da nevakcinisani više ne smu da ulaze u objekte.

Pravilo 2G+ (to znači testiranje i vakcinisanih)ovaj ugostitelj ne smatra dobrim rešenjem:

-Kad bi moji vakcinisani gosti morali priložiti još i test, teško bi to išlo, kaže on.

-Vakcinacija se smatra nekom vrstom ulaznice, a ako ta ulaznica više nije dovoljna, onda će većina verovatno opet nešto kuvati kod kuće ili će naručiti nešto preko dostave, rekao je on.

Ugostitelj za lokdaun

Ugostitelj Konstantin Arhontoglu čak priželjkuje novi lokdaun.

-Ako promet nastavi da pada, onda veća preduzeća mogu da prežive još dva ili tri meseca, procenjuje on.

-Bolje bi bilo da opet zatvorimo vrata, da država preuzme tekuće troškove i da se čitava stvar smiri, rekao je.

Ako ne bude lokdauna i nove finansijske pomoći, vlasnik objekta će morati da uzme nove kredite. A to je riskantan potez.

-Ako bankrotiramo, moja će porodica izgubiti sve, naš život ovde, naš status, našu kuću, rekao je.

Ovaj restoran ne posluje toliko dugo, on otplaćuje dva kredita na kuću. Od dva lokala koja mu pripadaju u međuvremenu je jedan zatvoren, zbog nestašice radne snage.

Arhontoglu se često zapita zbig korone i njenih posledica da li se isplati da i dalje posluje. U Nemačku je došao kao petogodišnjak, odrastao je u Ašhenu, to je njegova domovina. I ipak razmišlja o tome da se vrati u Grčku.

Kurir.rs/DW/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track