SAGRADIĆEMO BITKOIN SITI Predsednik Salvadora najavio veliki projekat, a evo kako će izgledati ovaj grad!
Foto: MARVIN RECINOS / AFP / Profimedia

projekat u salvadoru

SAGRADIĆEMO BITKOIN SITI Predsednik Salvadora najavio veliki projekat, a evo kako će izgledati ovaj grad!

Planeta -

Salvador, jedina država na svetu u kojoj je bitkoin (uz američki dolar) službena valuta, planira da izgradi čitav grad koji će da se temelji na ovoj najvećoj kriptovaluti, objavio je u subotu predsednik Najib Bukele na predstavljanju Nedelje bitkoina u Salvadoru.

''Bitkoin siti'' biće smešten u zalivu Fonseka, nedaleko od vulkana. Vlada u podnožju samog vulkana planira da sagradi i elektranu koja će raditi na pogon geotermalnih izvora, a energijom će snabdevati grad i 'rudarenje bitkoina', rekao je predsednik, prenosi portal CoinDesk.

Prema rečima Bukele, Bitkoin siti će biti pravi grad sa stambenim i trgovačkim četvrtima, restoranima, kao i sa aerodromom i železničkom stanicom. Grad će biti izgrađen u obliku kruga (poput novčića), a na centralnom trgu biće izložen i veliki simbol bitkoina. Grad neće imati sopstvene prihode, vlasništvo, ni porez.

0644186134, predsednik Salvadora, Najib Bukele
foto: MARVIN RECINOS / AFP / Profimedia

Bukele je takođe rekao da planira da izda 'bitkoin obveznicu' u vrednosti jedne milijarde dolara, finansijski instrument koji će razviti Blokstrim na Likvid netvorku.

Od tog iznosa, 500 miliona će biti iskorišćeno za izgradnju infrastrukture za rudarenje bitkoina u novom gradu, a ostalih 500 za kupovinu dodatnih bitkoina. Uz trenutnu cenu za trgovanje bitkoinom od 59.000 dolara, država će ovim potezom dobiti zalihu od 2.000 bitkoina.

Predsednik Salvadora, koji se nedavno na tviteru proglasio diktatorom, na prezentaciji Bitkoin sitija uporedio se sa Aleksandrom Velikim i referirao na Aleksandriju koju je taj osvajač sagradio. Za Bitkoin siti je utvrdio da će postati novi svetski finansijski centar, a spomenutu obveznicu koju će izdati nazvao je 'vulkanskom'.

Salvador namerava da kreira zakone o vrednosnim papirima i da da licencu kompaniji ''Bitfinex Securities'' da sprovede izdavanje, saopštio je Blokstrim.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track