SUDANSKI PREMIJER KOJI JE SVRGNUT U VOJNOM PUČU VRAĆEN NA VLAST: Vojska najavila i puštanje političkih zatvorenika FOTO, VIDEO
Foto: Mohamed Khidir / Xinhua News / Profimedia

abdala hamdok

SUDANSKI PREMIJER KOJI JE SVRGNUT U VOJNOM PUČU VRAĆEN NA VLAST: Vojska najavila i puštanje političkih zatvorenika FOTO, VIDEO

Planeta -

Sudanski vojni zapovednik danas je vratio Abdalu Hamdoka na mesto premijera, gotovo mesec dana nakon što je svrgnut u vojnom puču.

General Abdel Fatah Al-Burhan pojavio se s Hamdokom u Predsedničkoj palati, a sve je uživo prenosila državna televizija.

Dogovor Hamdoka i Al-Burhana uključuje oslobađanje političkih zatvorenika koji su bili zatvoreni nakon puča, rekao je Mudavi Ibrahimu, istaknuti zvaničnik Inicijative nacionalnih snaga koji je posredovao u pregovorima.

Vojni puč izazvao proteste, vojska pucala po ljudima

Hamdok je s mesta premijera svrgnut 25. oktobra, što je izazvalo brojne proteste u kojima je vojska ubila više osoba. Najsmrtonosniji dan je bio u sredu, kada je ubijeno 14 demonstranata, a više desetina je ranjeno.

Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni zvaničnici puste na slobodu i zapretile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovo delila vlast sa civilima.

general Abdel Fatah Burhan, Abdala Hamdok, Sudan
foto: EPA/REPUBLICAN MEDIA PALACE / HANDOUT

Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. nakon masovnih protesta.

Od Baširovog svrgavanja državom je vladalo takozvano Suvereno veće, na čelu sa generalom Abdel-Fatah al-Burhanom, koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. Međutim, ta je podela vlasti, temeljena na saradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track