KIM REŠIO DA OSVOJI I SVEMIR: Iako vlasti govore o mirnodopskom programu, Severna Koreja ima i vojne planove! VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

KIM REŠIO DA OSVOJI I SVEMIR: Iako vlasti govore o mirnodopskom programu, Severna Koreja ima i vojne planove! VIDEO

Planeta -

Glavni igrači u aerokosmičkom sektoru Severne Koreje okupili su se prošle nedelje da razgovaraju o planovima za „mirni razvoj svemira“ i kako da povežu istraživanje novih satelitskih tehnologija sa ekonomskim rastom, izvestili su državni mediji u nedelju, pošto i dalje postoji zabrinutost oko potencijalnih vojnih primena svemirskog programa zemlje.

Događaj dolazi nakon što je lider DNRK Kim Džong Un naredio razvoj vojnog izviđačkog satelita u januaru, i nakon što je Južna Koreja prošlog meseca probno lansirala autohtonu svemirsku raketu.

Severnokorejska propaganda koja promoviše avio-svemirski sektor je u stalnom porastu poslednjih godina, a Pjongjang održava „Simpozijum o svemirskoj nauci“ svake godine najmanje od 2014.

Državni mediji sakrili su vesti o događaju 2018. usred tekućih pregovora o denuklearizaciji sa Vašingtonom, nakon što je Savet bezbednosti UN (SBUN) doneo sankcije 2016. povezujući svemirski program Severne Koreje sa njenim kapacitetima balističkih projektila.

Prema Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA), studenti i inženjeri sa Univerziteta Kim Il Sung, Tehnološkog univerziteta Kim Chaek, Državne akademije nauka i drugih organizacija prisustvovali su konferenciji o svemirskim naukama od 17. do 19. novembra.

Oni su navodno razgovarali o novim istraživanjima u okviru planova za proizvodnju i lansiranje više satelita, uključujući istraživanje kamera, radara, komunikacija i pogonskih tehnologija.

„Simpozijum [bio je] pogodan za samouvereno pokretanje našeg plana razvoja svemira u skladu sa pozitivnim međunarodnim naporima za razvoj i korišćenje svemira, zajedničkog bogatstva čovečanstva, i za razvoj ekonomije zemlje“, navodi KCNA.

Izveštaj nije otkrio nikakva ažuriranja za rad na vojnom izviđačkom satelitu Kim Džong Una koji je naručio kao deo petogodišnjeg vojnog plana razvoja, a uglavnom se fokusirao na ekološke primene kao što je korišćenje satelitskih snimaka za praćenje šuma i klimatskih opasnosti.

Istraživanje DNRK o temama životne sredine pomoću satelitskih snimaka ponekad se pojavljuje u međunarodnim akademskim časopisima, kao što je onaj objavljen u Urban Climate u julu koristeći javno dostupne Landsat slike da bi se otkrili efekti urbanizacije na proseke temperature u Pjongjangu.

Severna Koreja je otkrila da je rad na vojnoj strani njenog vazduhoplovnog sektora bio aktivan tek u oktobru, nakratko pokazujući prikaz satelitske tehnologije na izložbi raketa u Pjongjangu.

Ali poslednji veliki događaj tehnologije lansiranja u svemir je bio krajem 2019. Tog meseca, činilo se da je Akademija nauke nacionalne odbrane sprovela dva testiranja raketnih motora na Satelitskom lansirnom terenu Sohae, verovatno kao deo planova za lansiranje vojnog satelita ili poboljšanje Tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) u zemlji.

Pjongjang je poslednji put lansirao satelit u svemir u februaru 2016. godine, a kasnije je pregledao planove za još lansiranja dok je ubrzao razvoj nove „baze za testiranje svemirskog okruženja“ pored Centra za kontrolu satelita u prestonici.

Činilo se da su građevinski radovi na ovim objektima usporili, a zatim stali u nedovršenom stanju od 2019. do 2020. Nije jasno da li se neke od zgrada koriste ili je Pjongjang uspeo da uspešno uvozi visokotehnološku opremu kršeći međunarodne ekonomske sankcije.

Severna Koreja nije otkrila precizan vremenski okvir za svoje sledeće lansiranje satelita, ali je obično objavila takve planove nekoliko dana pre planiranog datuma.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je saopštio da lansiranja satelita Pjongjanga „doprinose razvoju sistema za isporuku nuklearnog oružja u DNRK-u“ i doneo je nove sankcije 2013. i 2016. nakon prethodnih lansiranja.

Kurir.rs/NK Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track