MI NE ZNAMO KAKO DA PRATIMO KINESKE I RUSKE RAKETE: Šok priznanje top američkog generala, čelnika Svemirskih snaga SAD VIDEO
Foto: YT Screenshot/Air Force Association

ispovest

MI NE ZNAMO KAKO DA PRATIMO KINESKE I RUSKE RAKETE: Šok priznanje top američkog generala, čelnika Svemirskih snaga SAD VIDEO

Planeta -

Visoki general je dao sumorno upozorenje o stanju američke hipersonične tehnologije u poređenju sa Rusijom i Kinom, koje su obe nedavno pokazale razvoj u sopstvenim arsenalima.

General Dejvid Tompson, zamenik šefa kosmičkih operacija, rekao je da Sjedinjene Države moraju da „vrlo brzo nadoknade korak“ kako bi se uporedile sa rastom od strane protivnika.

„Nismo toliko napredni kao Kinezi ili Rusi u pogledu hipersoničnih programa“, rekao je on tokom subotnjeg nastupa na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu, prenosi Politiko.

Tokom leta, Kina je lansirala hipersoničnu raketu koja je obišla svet u testu koji je šokirao zvaničnike američke odbrane. Pored toga, Rusija je prošle nedelje lansirala raketu koja je uništila satelit, šaljući više od hiljadu komada krhotina razbacanih po svemiru.

Oba testa su pokazala novostečene sposobnosti.

Brojni zvaničnici odbrane izrazili su zabrinutost, dok su stručnjaci to nazvali "pozivom za buđenje" za predsednika Džoa Bajdena.

Nedavno penzionisani potpredsednik Združenog komiteta načelnika štabova general Džon Hajten upozorio je svog tada nepoznatog prethodnika da ubrza birokratiju Pentagona, poruku koju je Tompson ponovio tokom događaja.

„Birokratija koju smo ugradili u naše preduzeće za odbranu i nabavku, ne samo u svemiru već i u drugim oblastima, usporila nas je u mnogim oblastima“, rekao je Tompson. „Činjenica da nismo imali potrebu da se krećemo brzo nekoliko decenija, u smislu strateškog konkurenta sa ovim mogućnostima, nije nas pokretala niti zahtevala od nas da se brzo krećemo.

General je takođe rekao za Politiko da Svemirske snage nastoje da „shvate vrstu satelitske konstelacije koja nam je potrebna“ da identifikujemo i pratimo ove rakete.

"To je novi izazov, ali nije da nemamo odgovor na ovaj izazov," rekao je on. "Samo moramo da ga razumemo, u potpunosti dizajniramo i letimo."

SAD su još „godinu ili dve“ udaljene od postavljanja sopstvenog hipersoničnog oružja, rekla je Džilijan Busej, direktorka Džoint Hipersoniks Tranzišn kancelarije DOD-a, prema Air Force Magazinu. Armijsko hipersonično oružje velikog dometa biće prvi američki hipersonični sistem „koji je zapravo bio raspoređen i … spreman za upotrebu“.

Konvencionalni sistem brzog udara mornarice ne zaostaje mnogo, kaže Busej.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track