SAD PRIZNALE DA KINA VODI U HIPERSONIČNOJ TRCI NAORUŽANJA: Peking navodno lansirao još jedan projektil tokom testiranja rakete
Foto: Rajteon

novi detalji

SAD PRIZNALE DA KINA VODI U HIPERSONIČNOJ TRCI NAORUŽANJA: Peking navodno lansirao još jedan projektil tokom testiranja rakete

Planeta -

Navodno, Kina je ispalila još jedan projektil tokom testiranja svog hipersonicne rakete.

Kinesko testiranje nuklearne rakete koja je nosila hipersonični projektil, takođe je uključivalo lansiranje odvojene rakete iz tog vozila, prenosi više medijskih kuća.

Test je pokazao da je kineski razvoj svog strateškog, nuklearnog oružja napredniji nego što se mislilo, što je iznenadilo zvaničnike Pentagona, izveštavaju Fajnenšl tajms i Vol Strit Žurnal.

Test, za koji se veruje da se dogodio u julu, stigao je na svetske naslovne strane kada se prošlog meseca saznalo da je projektil odleteo u svemir i završio delimičnu orbitu oko Zemlje.

Sada se veruje da je test uključivao i ispaljivanje odvojene rakete koja je odletela i bezopasno pala u Južno kinesko more. Ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu pokazale istu sposobnost koja podrazumeva lansiranje projektila koji putuje pet puta većom brzinom od zvuka.

Fajnenšel tajms, koji je prvi izvestio o testu tokom vikenda, rekao je da američki vojni stručnjaci pokušavaju da shvate kako je Kina ovladala tehnologijom i izbila na čelo hipersonične trke u naoružanju. WSJ je u ponedeljak potvrdio izveštaj.

Kineski hipersonični test 27. jula već je izazvao uzbunu u Pentagonu i američkim obaveštajnim službama. Tom prilikom je lansirna raketa dugog dometa koja je nosila vođenu hipersoničnu bojevu glavu preko pola sveta a zatim je ispalila prema probnoj meti unutar Kine.

Hipersonična raketa, kojom za razliku od balističkih projektila može da se upravlja, promašila je cilj za više od 30 kilometara, za šta je visoki zvaničnik Pentagona, general Džon Hajten, rekao prošle nedelje da je "dovoljno blizu” s obzirom da je to bio početni test.

Potencijalna uloga puštene rakete bila je nejasna. Može se koristiti za ciljanje ili odbijanje odbrane neprijateljske zemlje od hipersoničnog napada.

Bez obzira na upotrebu, to je podvuklo brzinu kojom je Kina postavila strateški izazov američkoj vojsci.

Pentagon kaže da je Kina takođe ubrzala proizvodnju nuklearnih bojevih glava, koje bi mogle da nose hipersonične rakete, kao i konvencionalne podmornice i balističke rakete na kopnu.

Hajten je prošle nedelje rekao za CBS Njuz da bi julski hipersonični test, i drugi tri nedelje kasnije, "trebalo da stvori osećaj hitnosti“ u SAD.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja