SLETANJE ZA ISTORIJU: Erbasov A340 avion prvi put sleteo na Antarktik, koristili pistu od plavog leda VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

let od pet sati

SLETANJE ZA ISTORIJU: Erbasov A340 avion prvi put sleteo na Antarktik, koristili pistu od plavog leda VIDEO

Planeta -

Prvi put u istoriji, avion Erbas A340 sleteo je na Antarktik.

Let je organizovala butik avio-kompanija Haj Flaj koja iznajmljuje i avione i vazduhoplovnu posadu i odgovorna je za osiguranje, održavanje i drugu logistiku.

Haj Flaj let 801 poleteo je iz Kejptauna u Južnoj Africi u utorak, 2. novembra, piše CNN.

Avion je naručio Vulfs feng, novi avanturistički kamp na najjužnijem kontinentu sveta, i doneo je preko potrebne zalihe u odmaralište. Posadu aviona predvodio je kapetan Karlos Mirpuri, koji je i potpredsednik Haj Flaja.

Svaki let (do Južnog pola i nazad u Južnu Afriku) je trajao između pet i pet i po sati, a tim je proveo manje od tri sata na zemlji na Antarktiku, prešavši 2.500 nautičkih milja.

Pista sa plavim ledom na imanju Vulfs fenga je označena kao aerodrom C nivoa, iako tehnički nije aerodrom. To znači da samo visoko specijalizovana posada može da leti tamo zbog izazovnih uslova.

"Što je hladnije, to je bolje“, objasnio je Mipuri u svom kapetanskom dnevniku. "Urezivanje se vrši duž piste specijalnom opremom, a nakon čišćenja i rezbarenja dobijamo adekvatan koeficijent kočenja; pista je duga 3.000 metara tako da sletanje i zaustavljanje A340 koji je težak na tom aerodromu ne predstavlja problem".

Iako je plavi led prekrasan, može biti problematičan za pilote zbog svog odsjaja.

"Odraz je ogroman, a odgovarajuće naočare vam pomažu da prilagodite oči i pratite i spoljašnji svet i instrumente. Kopilot ima važnu ulogu u letu i pilotiranju, naročito u kasnijim fazama sletanja", dodao je Mipuri.

Prvi zabeleženi let do Antarktika izveo je Lokhid Vega 1 1928. godine, kojim je pilotirao Džordž Hjubert Vilkins, australijski vojni pilot i istraživač. Poleteo je sa južnih Šetlandskih ostrva a čitav projekat je finansirao Vilijam Rendolf Herst, bogati američki izdavački tajkun.

Ovakvi kratki istraživački letovi bili su način na koji su naučnici i kartografi dobijali vitalne informacije o topografiji Antarktika.

Do danas na Belom kontinentu nema aerodroma, ali ima 50 pista.

Nisu samo Australija i Južna Afrika zainteresovane za Antarktik. Ruska istraživačka stanica na Antarktiku organizovala je više protbnih letova na njihovoj pisti od plavog leda između 2019. i 2020.

Pošto većina ljudi stiže na Beli kontinent brodom, videti sletanje A340 na ledenu pistu je svakako dramatično - i znači da će verovatno biti još takvih sletanja u budućnosti, zaključuje američka stanica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track