PRITISAK NA BOLNICE U JUŽNOJ KOREJI RASTE Zabeležen novi dnevni rekord novoobolelih od korone
Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

potrebno da se pacijenti klasifikuju

PRITISAK NA BOLNICE U JUŽNOJ KOREJI RASTE Zabeležen novi dnevni rekord novoobolelih od korone

Planeta -

Južna Koreja je prijavila novi dnevni rekord od 4.116 novih slučajeva koronavirusa dok se zemlja bori da obuzda porast ozbiljnih slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju, saopštile su zdravstvene vlasti.

Južna Koreja je ovog meseca prešla na plan ''života sa Kovidom 19'' koji ima za cilj ukidanje strogih pravila distanciranja i konačno ponovno otvaranje nakon postizanja ciljeva vakcinacije prošlog meseca, prenosi Gardijan.

Gledajući samo gradsko područje Seula, situacija je dovoljno kritična da se u bilo kom trenutku uvede plan za vanredne situacije, rekao je premijer Kim Bo Kjum.

On je pozvao zdravstvene radnike da klasifikuju pacijente na osnovu težine simptoma i iskoriste opcije samolečenja za blage ili asimptomatske slučajeve.

Manje od 20 odsto se lečilo kod kuće prošle nedelje, reko je Kim.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) saopštila je da bi plan za hitne slučajeve mogao biti nametnut ako kapacitet kreveta na intenzivnoj nezi u celoj zemlji premaši 75 odsto.

Bolnice su od ponoći u utorak lečile 586 teških pacijenata sa koronom, brzo popunjavajući ograničene bolničke krevete za ozbiljne i kritične slučajeve. Više od 85 odsto njih imalo je 60 ili više godina, pokazuju podaci KDCA.

Najmanje 69 odsto kreveta na intenzivnoj nezi popunjeno je širom zemlje, a 83 odsto samo u glavnom gradu Seulu i susednim oblastima, pošto su zdravstveni radnici žurili da obezbede još kreveta izdavanjem administrativnog naloga.

Uprkos povećanju stope hospitalizacije, stopa smrtnosti u zemlji ostaje relativno niska i iznosi 0,79 odsto.

Južna Koreja je bila jedna od prvih zemalja koja je zabeležila nove slučajeve koronavirusa nakon što se pojavio u Kini krajem 2019. godine. Od tada je imala 425.065 infekcija, uz 3.363 smrtna slučaja.

Zemlja je u potpunosti vakcinisala 79,1 odtso od svojih 52 miliona ljudi, dok je samo 4,1 odsto dobilo buster dozu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track