EVROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE DA KOVID POTRVDE TRAJU 9 MESECI: Traže i promene pravila putovanja unutar EU
Foto: EPA/Robert Ghement

pandemija

EVROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE DA KOVID POTRVDE TRAJU 9 MESECI: Traže i promene pravila putovanja unutar EU

Planeta -

Evropska komisija predložila je danas da digitalne kovid potvrde važe devet meseci nakon primanja preporučenih doza vakcine protiv korone.

Komisija je predstavila predlog preporuka za bezbedno putovanje unutar EU, čija bi primena trebalo da krene od 10. koje bi trebale primjenjivati od 10. januara.

Kako prenose agencije, Komisija je pozvala države članice da odmah preduzmu potrebne korake kako bi obezbedile da osobe kojima uskoro prolazi devet meseci od poslednje doze, mogu opet da se vakcinišu.

Što se tiče dodatnih, "buster" doza, Komisija navodi da za sada nema studija o efikasnosti tih doza u pogledu prenošenja virusa i da zbog toga nije moguće odrediti period važenja kovid potvrda posle vakcinacije.

"Ipak, s obzirom na podatke koji se pojavljuju, može se očekivati da zaštita od buster doza traje duže nego zaštita od prve serije cepljenja", navodi Komisija i dodaje da će pomno pratiti nove naučne dokaze i da će, bude li potrebe, predložiti odgovarajući period tokom kog bi važile digitalne potvrde posle primanja buster doze.

"Osobe koje imaju validnu digitalnu kovid-potvrdu ne bi načelno trebalo da budu podvrgnute dodatnim restrikcijama i zahtevima, poput testiranja i karantina, bez obzira na to odakle u EU kreću na put unutar Unije. Od osoba bez takvih potvrda može se tražiti testiranje pre polaska i nakon povratka sa puta", poručuje Komisija.

Komisija takođe predlaže i promene u označavanju bojama karte Evrope, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može da posluži i za koordinaciju mera.

Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa vakcinisanosti.

Za putovanja iz područja označenih zelenom bojom ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi putovanja iz tamnocrvenih zona trebalo obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja, a nisu vakcinisane niti su preležale koronu, morale bi da se testiraju pre polaska na put i da budu u karantinu po dolasku.

Izuzeci bi važili za osobe koji žive uz granicu koju dnevno prelaze, za decu ispod 12 godina kao i za osobe koje putuju iz bitnih razloga.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track