REAGOVALI U ODBRANI: Patrola danske mornarice u pucnjavi ubila četiri pirata u Gvinejskom zalivu
Foto: STR / AFP / Profimedia

u nigerijskim teritorijalnim vodama

REAGOVALI U ODBRANI: Patrola danske mornarice u pucnjavi ubila četiri pirata u Gvinejskom zalivu

Planeta -

Četiri pirata ubijena su u pucnjavi sa danskom ratnom mornaricom koja patrolira Gvinejskim zalivom od početka novembra, saopštila je danska vojska.

"Niko od danskih vojnika nije ranjen, ali je pet pirata pogođeno. Četiri su poginula, a jedan je ranjen", navodi se u saopštenju.

Incident se dogodio kada je fregata Esbern Snare u sredu, 24. novembra, pokušala da zaustavi gusarski brod u nigerijskim teritorijalnim vodama, koji je otvorio vatru na danske vojnike.

"Danske snage ispalile su hice upozorenja, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Pirati su zatim pucali na danske vojnike. Oni su reagovali u legitimnoj odbrani i uzvratili", dodaje se u saopštenju.

Danska premijerka, koja obilazi to područje i čija je poseta fregati otkazana u četvrtak popodne, ocenila je da su akcije danskih vojnika "verovatno sprečile konkretne napade pirata na brodove u tom području".

Esbern Snare je "na taj način dao veliki i važan doprinos bezbednosti u Gvinejskom zalivu", rekla je Mete Frederiksen na konferenciji za novinare.

Gusarski brod je potonuo nakon pucnjave, a osam pirata se ukrcalo na danski brod, na kojem je pružena pomoć teško ranjenoj osobi.

Кopenhagen je u martu izvestio da su pomorske snage poslate da se bore protiv piratskih napada u tom sve opasnijem delu sveta.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja