KUBA OBELEŽAVA 5 GODINA OD SMRTI FIDELA KASTRA: Otac revolucije zabranio da se po njemu zovu ulice i da mu se dižu spomenici!
Foto: Profimedia / YAMIL LAGE / AFP

ikona revolucije

KUBA OBELEŽAVA 5 GODINA OD SMRTI FIDELA KASTRA: Otac revolucije zabranio da se po njemu zovu ulice i da mu se dižu spomenici!

Planeta -

U Havani je danas otvoren centar namenjen očuvanju dela i misli oca kubanske revolucije Fidela Kastra preminulog pre tačno pet godina.

"U Fidelovoj kancelariji u Palati Revolucije, sve je onako kako je on to ostavio svog poslednjeg dana boravka. Pokušavam da ga zamislim usred teških bitaka tokom tolikih teških godina. To me inspiriše i dirne. I nastavljam da se borim", napisao je na Tviteru napisao je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel.

On je 2018. nasledio Raula Kastra, Fidelovog brata koji je preuzeo dužnost 2006. godine posle 47 godina vlasti.

Fidel Kastro, Havana
foto: Profimedia / YAMIL LAGE / AFP

Mesec dana posle smrti Fidela Kastra, parlament je usvojio zakon kojim se zabranjuje dizanje spomenika u njegovu čast u skladu sa njegovom željom.

Zakon zabranjuje upotrebu Kastrovog imena za institucije, parkove, javna mesta, ulice ili novčanice.

Jedini izuzetak je "korišćenje njegovog imena za imenovanje institucije koja su, u skladu sa zakonom, izgrađena za proučavanje i širenje njegove misli i njegovog dela", kao što je centar koji je danas.

Harizmatično vođstvo Fidela Kastra kritikovali su njegovi protivnici, koji su ga optužili da podstiče kult ličnosti.

Fidel Kastro, Vladimir Putin
foto: Profimedia / Adalberto Roque / AFP

Kastro, rođen 13. avgusta 1926. godine, preminuo je 25. novembra 2016. godine godine u Havani, a njegova smrt simbolično je označila kraj jedne epohe.

Revolucionarna ikona, jedna je od najznačajnijih figura 20. veka, iako se povukao sa funkcije, iz senke je učestvovao u političkom životu zemlje.

Fidel Kastro
foto: Profimedia / YAMIL LAGE

Na funkciji ga je nasledio brat Raul, koji je pokrenuo niz reformi još za njegovog života. Od povlačenja s vlasti, Fidel Kastro posvetio se pisanju i redovno je primao strane zvaničnike.

Kastro je po sopstvenoj želji sahranjen daleko od očiju javnosti na groblju u gradu Santijago de Kuba, gde je počela Kubanska revolucija.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / YAMIL LAGE / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja