SULUDI KULT POSTAO ŽARIŠTE KORONE: Ne žele vakcinu ali pristaju da ih vođa LEČI tako što im izbija oči?!
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

južna koreja

SULUDI KULT POSTAO ŽARIŠTE KORONE: Ne žele vakcinu ali pristaju da ih vođa LEČI tako što im izbija oči?!

Planeta -

Najmanje 241 osoba povezana sa ovom verskom zajednicom pozitivna je na koronavirus.

Malo poznata sekta predvođena pastorom koji "leči" ljude tako što im gura prste u oči, postala je žarište koronavirusa u Južnoj Koreji, koja beleži novi dnevni rekord od 4.116 slučajeva i bori se s porastom broja hospitalizovanih.

U maloj, seoskoj crkvi naselja na području grada Čeonan najmanje 241 osoba povezana s tom verskom zajednicom pozitivna je na koronavirus, rekli su Rojtersu gradski zvaničnici.

"Verujemo da su razmere epidemije veliki", saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Oko 90 posto pripadnika te verske zajednice nije vakcinisano, a većina ih je u bliskom kontaktu jer žive u istoj zajednici. Uglavnom je reč o ljudima starijim od 60 godina. Samo 17 od 241 potvrđena slučaja su vakcinisani, prenosi Gardijan.

"Verujem da se vernici nisu vakcinisali zbog duboko ukorenjenog nepoverenja prema vlasti", rekao je neimenovani zvaničnik i dodao da je sada ceo grad u loksaunu.

Međutim, KDCA je poručio da nije moguće precizno utvrditi zbog čega je tako veliki broj vernika nevakcinisan, budući da starijim osobama i onima sa komorbiditetima nije zabranjeno vakcinisanje.

Crkva je otvorena početkom 1990ih i u međuvremenu se broj vernika povećao, a imaju i sopstveni stambeni prostor.

Reč je o religiji koja nije zvanično registrovana kao sekta, ali ritualni čin koji pastor izvodi poznat je kao "postavljanje ruku u oči". Reč je o metodi guranja prstiju u oči kako bi se osoba oslobodila želje za svetovnim životom, rekao je za Rojters Jung jun-seok, izvor blizak pripadnicima kulta.

"Takav čin je izuzetno opasan i nebiblijski. Potpuno je zabranjen u korejskom hrišćanstvu", rekao je Jung i dodao da je pastorova majka bila istaknuta ličnost u religijskim krugovima, ali je izbačena iz hršćanske zajednice 1990ih zbog praktikovanja identičnih rituala.

Južna Koreja je ovog meseca prešla na plan "života sa kovidom-19" s ciljem ukidanja strogih mera distanciranja i konačnog ponovnog otvaranja, nakon što je prošlog meseca postignuta ciljana brojka vakcinisanih.

U međuvremenu je zabeležen nagli rast broja zaraženih u utorak. Ako se gleda stanje samo u Seulu, dovoljno je kritično da se u bilo kom trenutku pokrene krizni plan, odnosno uvede vanredna situacija, rekao je premijer Kim Bu-kijum i pozvao zdravstvene radnike da rasporede pacijente po ozbiljnosti situacije i iskoriste mogućnosti kućnog lečenja za one sa blagim simptomima.

Korejska agencija za kontrolu i hitne slučajeve saopštila je da bi vanredna situacija mogla da stupi na snagu ako i kada na odeljenjima intenzivne nege bude zauzeto 75 posto kreveta.

Uprkos relativno povećanoj stopi hospitalizacije, stopa smrtnosti u zemlji je prilično niska - 0,79%.

Kurir.rs

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track