PRVA ŽENA NA TOJ POZICIJI: Potpredsednica Zelenih Analena Berbok nova je šefica diplomatije Nemačke
Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

nemački izbori

PRVA ŽENA NA TOJ POZICIJI: Potpredsednica Zelenih Analena Berbok nova je šefica diplomatije Nemačke

Planeta -

Na dužnost će stupiti početkom decembra.

Potpredsednica nemačkih Zelenih, Analena Berbok postaće nova ministarska spoljnih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je u četvrtak uveče njena stranka.

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom decembra, u sklopu vladine koalicije formirane u sredu sa socijaldemokratama i liberalima.

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsednik, Robert Habek voditi "super ministarstvo" koje objedinjuje klimu i ekonomiju.

Analena Berbok će u ministarstvu spoljnih poslova zameniti socijaldemokratu Heika Maaa. Osim što je prva žena, biće i najmlađa osoba na toj funkciji u nemačkoj istoriji.

Ona je tokom izborne kampanje obećala da će oživeti nemačku diplomatiju i da će naročito zauzeti oštar stav prema Rusiji i Kini.

Evropskoj uniji je potrebna "jaka, otvorena, ali aktivna nemačka spoljna politika", rekla je ona u maju.

Protivnica gasovoda Severni tok 2, koji treba da omogući transport ruskog gasa, ova advokatica specijalizovana za međunarodno pravo smatra da je drugačiji pristup prema autoritarnim režimima od "presudne važnosti za buduću vladu, našu bezbednost i naše vrednosti".

Prema sporazumu "semafor koalicije" o formiranju vlade, Socijaldemoratska partija Nemačke (SPD) dobiće šest ministarstava, Zeleni pet a Slobodna demokratska partija (FDP) četiri.

Dosadašnji vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc će biti prvi kancelar Nemačke iz redova socijaldemorakta posle 16 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track