NOVI SOJ KORONE IZAZIVA ZABRINUTOST KOD NAUČNIKA: Zarazniji je i otporniji na vakcine?
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

pandemija

NOVI SOJ KORONE IZAZIVA ZABRINUTOST KOD NAUČNIKA: Zarazniji je i otporniji na vakcine?

Planeta -

Južnoafrički ministar zdravlja objavio je u četvrtak otkriće nove varijante koronavirusa koja se brzo širi u delovima zemlje.

"U početku je izgledalo kao neka klaster epidemija, ali od juče su naši naučnici iz Mreže genomskog nadzora dobili naznaku da posmatraju novu varijantu“, rekao je ministar zdravlja Džo Fal.

Fala je rekao da je trenutno nejasno gde se varijanta - trenutno nazvana B.1.1.529 -- prvi put pojavila.

Novi soj je do sada otkriven u Južnoj Africi, Bocvani i kod jednog putnika koji je iz Južne Afrike išao u Hongkong, dodao je Fahla.

Izvršna direktorka britanske Agencije za bezbednost zdravlja (UKHSA) Dženi Haris ocenila je da je novi soj koronavirusa najznačajniji koji su naučnici otkrili do sada.

Veruje se da je varijanta B.1.1.529 zaraznija i otpornija na vakcine od drugih sojeva kovida.

"Ovo je najznačajnija varijanta koju smo otkrili do sada i u toku je hitno ispitivanje kako bi se saznalo koliko je zarazna, ozbiljna i otporna na vakcine", rekla je ona i dodala da naučnici rade na načinima "ograničavanja" novog soja virusa.

Britanija, koja ima veliko iskustvo sa praćenjem "zabrinjavajućih sojeva" odmah je postavila zabranu direktnih letova iz šest zemalja. Britanci i drugi putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Lesota moraće u 10-dnevni karantin pre ulaska u zemlju.

Istovremeno, izraelski mediji preneli su da je nova vrsta korone otkrivena kod osobe koja se vratila u Izrael iz Malavija. Još dve osobe koje su doputovale iz Afrike su testirane.

Šta znamo o novoj varijanti virusa?

Varijanta se zove B.1.1.529 i verovatno će joj Svetska zdravstvena organizacija, koja danas ima vanredni sastanak, dati grčko ime (kao varijante alfa i delta).

Takođe je neverovatno jako mutiran. Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji "neobična konstelacija mutacija“ i da se "veoma razlikuje“ od drugih varijanti koje su kružile.

"Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji [i] mnogo više mutacija koje smo očekivali“, rekao je on i dodao da novi soj ima 10 mutacija u poređenju sa samo dve za Delta varijantu koja je zahvatila svet.

Ovaj nivo mutacije je najverovatnije došao od jednog pacijenta koji nije bio u stanju da pobedi virus.

Mnogo mutacija ne znači automatski: loše. Važno je znati šta te mutacije zapravo rade.

Naučnici strahuju da je ovaj virus sada radikalno drugačiji od originala koji se pojavio u Vuhanu u Kini. To znači da vakcine, koje su dizajnirane koristeći originalni soj, možda neće biti tako efikasne.

"Zabrinjava da bi ovaj virus mogao da ima povećanu prenosivost, poboljšanu sposobnost širenja sa osobe na osobu, ali bi takođe mogao da zaobiđe delove imunog sistema", rekao je profesor Ričard Lesels, sa Univerziteta KvaZulu-Natal u Južnoj Africi.

Bilo je mnogo primera varijanti koje su na papiru izgledale zastrašujuće, ali nisu bile ništa. Beta varijanta je početkomk godine izazivala najviše zabrinutosti, samo da bi se ispostavilo da je delta ta koja je brže zavladala svetom.

Naučne studije u laboratoriji će dati jasniju sliku, ali odgovori će doći brže iz praćenja virusa u stvarnom svetu, piše BBC i dodaje da je još rano donositi jasne zaključke, ali već postoje znaci koji izazivaju zabrinutost.

Bilo je 77 potpuno potvrđenih slučajeva u provinciji Gauteng u Južnoj Africi, četiri slučaja u Bocvani i jedan u Hongkongu (koji je direktno povezan sa putovanjem iz Južne Afrike), a sada i u Izraelu.

Čini se da ova varijanta daje neobične rezultate (poznate kao ispadanje S-gena) u standardnim testovima i to se može koristiti za praćenje varijante bez potpune genetske analize.

To sugeriše da je 90% slučajeva u Gautengu možda već ova varijanta i da je "možda već prisutna u većini provincija“ u Južnoj Africi.

Ali to ne govori da li se širi brže od delte, da li je teža ili u kojoj meri može da izbegne imunološku zaštitu koja dolazi od vakcinacije.

Takođe nam ne govori koliko će se varijanta proširiti u zemljama sa mnogo većim stopama vakcinacije od 24% Južne Afrike koja je potpuno vakcinisana, iako je veliki broj ljudi u zemlji imao kovid.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track