JOŠ SAM ŽIV: Papa Franja se našalio sa Makronom kada ga je upitao za zdravlje VIDEO
Foto: Vatican Media / Zuma Press / Profimedia

PRIVATNA AUDIJENCIJA

JOŠ SAM ŽIV: Papa Franja se našalio sa Makronom kada ga je upitao za zdravlje VIDEO

Planeta -

Još sam živ, odgovorio je na pitanje kako je 84-godišnji papa Franja francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koga je u petak primio u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Videosnimak susreta koju je vatikanska služba objavila pokazuje da je sat vremena dug sastanak bio vrlo prijateljski i da su se obojica smejali.

Kad je predsednik seo za papin radni sto i pitao kako teku stvari, Franjo je na italijanskom odgovorio "Još sam živ" pa zatim dodao "izvrsno", no nije jasno odnosi li se taj prilog na isto pitanje.

Papa Franja je u julu bio 11 dana u bolnici gde mu je uklonjen deo debelog creva i bila je to njegova prva hospitalizacija otkako je izabran za Papu 2013.

Vatikan u saopštenju nije naveo sadržaj privatnog razgovora Pape i Makrona, no vatikanski diplomati su posle rekli da je bilo reči o klimatskim promenama, Libanu, Bliskom istoku, Africi te skorašnjem predsedavanju Francuske Evropskom unijom.

Pre audijencije Makron je rekao novinarima da sa Papom želi da razgovara o pravičnoj raspodeli vakcina protiv kovida-19, libanskoj kao i migrantskoj krizi.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u pomaganju Libanu da prebrodi tešku ekonomsku krizu.

0645013575, papa Franja, Emanuel Makron
foto: Vatican Media / Zuma Press / Profimedia

Papa je u četvrtak primio libanskog premijera i uporedio tu zemlju sa umirućim obećavši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao Libanu da "opet ustane".

Ranije u petak Makron je poručio službenom Londonu da mora da se "uuozbilji" ili će biti isključen iz razgovora o suzbijanju priliva migranata koji u begu od rata i siromaštva preko kanala La Manš nastoje da uđu u Britaniju, a dve zemlje se međusobno optužuju za tragičnu pogibiju 27 migranata koji su se u tom pokušaju u četvrtak utopili.

Makron je Papi poklonio redak primerak biografije iz 1585. godine sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja isusovačkog reda kojem pripada i sam papa Franja.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja