NATO UPUTIO UPOZORENJE RUSIJI: Ako napadnete Ukrajinu, platićete!
Foto: EPA/Christian Bruna

DIREKTNO

NATO UPUTIO UPOZORENJE RUSIJI: Ako napadnete Ukrajinu, platićete!

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju na "posledice" i "cenu koju će platiti ako upotrebi silu protiv Ukrajine" sa snagama spremnim za borbu upućenim na granice te zemlje.

"Veoma smo zabrinuti zbog onoga što se dešava. Rusija je drugi put ove godine koncentrisala tešku opremu, tenkove i trupe spremne za borbu na ukrajinskim granicama. Njena retorika je agresivna i njene namere su nejasne", rekao je Norvežanin Stoltenberg na konferenciji za novinare. u sedištu Saveza.

"Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu aneksijom Кrima i podržavanjem separatista u Donbasu. Mora biti jasno da ako Rusija upotrebi silu protiv Ukrajine to će imati posledice i platiće za to. Zato nastavljamo da pozivamo Rusiju da izbegava eskalacije“, upozorio je on.

"Situacija u Ukrajini biće jedna od glavnih tema sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi u Letoniji, u utorak i sredu", naglasio je on.

Stoltenberg nije precizirao šta bi NATO uradio ako bi Rusija vojno intervenisala u Ukrajini i nije želeo da podeli obaveštajne podatke kojima raspolaže.

Ranije bez intervencija

"Mi situaciju shvatamo veoma ozbiljno i poslate su poruke Moskvi“, rekao je diplomata NATO-a, prenosi Frans pres.

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije članica Alijanse i ne može da se poziva na član 5 Severnoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor.

NATO nije intervenisao tokom aneksije Кrima niti tokom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

Član 5 predviđa da se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Evropi ili Severnoj Americi smatra napadom na sve članice Alijanse.

NATO pomaže Ukrajini da ojača svoje vojne kapacitete, obuči trupe i obezbedi svoj sistem naoružanja, rekao je Stoltenberg.

On je podsetio da je ponudio Moskvi da nastavi dijalog na sastanku Saveta NATO-Rusija kako bi se smirile tenzije i izbegao bilo kakav incident nakon jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom.

"Ali Rusija nije prihvatila tu ponudu“, primetio je sa žaljenjem.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track