ČUDO U SIBIRU Aleksandar preživeo podzemnu eksploziju u rudniku u kojoj je poginula 51 osoba!
Foto: Profimedia

TRAGEDIJA U RUSIJI

ČUDO U SIBIRU Aleksandar preživeo podzemnu eksploziju u rudniku u kojoj je poginula 51 osoba!

Planeta -

Kada je izvučen, ovaj rudar nije davao znake života i verovalo se da je nastradao. "Dobro sam, nije mi ništa", rekao je kada je došao svesti

Mesto gde se dogodila tragedija Rudnik u Sibiru
Mesto gde se dogodila tragedija Rudnik u Sibirufoto: Screenshot YT/Gordovoi

Rusija je još u šoku nakon tragedije kada je u rudniku uglja u regiji Kemerovo u Sibiru došlo do podzemne eksplozije u kojoj je 51 osoba izgubila život, dok je više od 60 povređeno. Jedan od preživelih je Aleksandar Zakovrjašin (51), otac jednog deteta, koji nije davao znake života i verovalo se da je nastradao.

Pokrenuta istraga

Međutim, Aleksandar je, kako prenosi Dejli mejl, ubrzo došao svesti i rekao: "Dobro sam, nije mi ništa", kao da je sve u redu i da se ugruvao pri padu s bicikla.

Oženio se pre pet godina Aleksandar sa suprugom
Oženio se pre pet godina Aleksandar sa suprugomfoto: Printscreen/Facebook

Medicinske ekipe koje su došle na mesto tragedije navode da je pravo čudo da je Aleksandar preživeo. U tragediji koja se dogodila na dubini od 250 metara ispod površine zemlje u četvrtak poginulo je 45 rudara i šest spasilaca koji su prvi krenuli da im pomognu nakon eksplozije metana. U pitanju je jedna od najvećih tragedija u ruskim rudnicima od raspada SSSR. Povređene su 63 osobe, 50 se nalazi u bolnici, a četiri su na intenzivnoj nezi.

Među privedenima i inspektori - Hapšenja posle nesreće

Nedugo posle tragedije policija je uhapsila direktora rudnika, njegovog zamenika, kao i šefa sektora u kome je došlo do tragedije. Oni su osumnjičeni da su prekršili bezbednosne standarde i da su terali rudare da rade uprkos opasnosti. Dan kasnije uhapšena su i dvojica inspektora zbog nemara. Oni su ranije ovog meseca rudniku dali dozvolu za rad, a uopšte nisu proveravali objekat.

- Samo sam se borio za život. Svako bi isto postupio da se nađe u ovoj situaciji, kaže Aleksandar odgovarajući na tvrdnje doktora da je on pravi heroj.

Vlasti su objavile da su oko osam ujutru primile dojavu o dimu u rudniku Listvijajnaja u gradu Gramotejno, gde se nalaze brojni rudnici uglja.

Prema lokalnim medijima, u rudniku se u vreme nesreće nalazilo 285 osoba. Zasad nije poznato šta su uzroci incidenta i šta je dovelo do eksplozije gasa.

- Ovo je velika tragedija, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju na televiziji. On je odao priznanje spasilačkim ekipama koje su "dale sve od sebe" da se pomogne žrtvama.

Ranije nesreće

Nesreće u ruskim rudnicima često su povezane s nepridržavanjem sigurnosnih normi, lošim upravljanjem ili zastarelom opremom iz sovjetske ere. U maju 2010. poginuo je 91 rudar, a više od sto ih je povređeno u eksploziji u rudniku Raspadskaja, takođe u Kemerovu. U oktobru 2019. godine je, nakon pucanja brane, u rudniku zlata u Sibiru poginulo 17 ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track