KRALJICA OSTAJE BEZ JEDNE TITULE: Barbados prekida veze sa britanskom monarhijom i postaje republika
Foto: Randy Brooks / AFP / Profimedia

najmlađa republika

KRALJICA OSTAJE BEZ JEDNE TITULE: Barbados prekida veze sa britanskom monarhijom i postaje republika

Planeta -

Barbados se sprema da prekine veze sa britanskom monarhijom.

Poznat po svojim plažama i ljubavi prema kriketu, Barbados će ove sedmice zameniti svoju čelnicu države, kraljicu Elizabetu II, njenom sadašnjom predstavnicom, generalnom guvernerkom Sandrom Mejson.

Svečanosti u ponedeljak uveče uključuje vojne mimohode i proslave povodom predsedničke inauguracije Sandre Mason, kojoj će prisustvovati i princ Čarls.

Međutim, nasleđe ponekad brutalne kolonijalne prošlosti i uticaj pandemije na turizam veliki su izazovi za karipsko ostrvo koje će postati najnovija republika u svetu.

Osvit novog doba podstakao je raspravu među 285.000 stanovnika o vekovima britanskog uticaja, uključujući više od 200 godina ropstva do 1834. godine. Konačnu nezavisnost Barbados je stekao 1966. godine.

"Kao mlada devojka, kada bih čula za kraljicu, bila bih jako uzbuđena", rekla je Šeron Belami-Tompson, 50-godišnja prodavačica ribe u glavnom gradu Bridžtaunu koja se seća da je imala oko osam godina kad je videla kraljicu u poseti Barbarosu.

"Kako sam odrastala, počela sam da se pitam šta ova kraljica zapravo znači za mene i za moju zemlju. To nije imalo nikakva smisla", rekla je. "Biće sjajno imati predsednicu Barbadosa".

Za mlade aktivistkinje kao što je Firhana Bulbulija, osnivačica Muslimanskog udruženja Barbadosa, britanski kolonijalizam i ropstvo uzrok su savremenih nejednakosti na ostrvu.

"Jaz u bogatstvu, mogućnost posedovanja zemlje, pa čak i pristup bankovnim kreditima, sve to ima mnogo veze sa strukturama izgrađenim u britanskoj vladavini", rekla je 26-godišnja Bulbulija.

"Pravi lanci (ropstva) su slomljeni i više ih ne nosimo, ali mentalni lanci i dalje opstaju u našem razmišljanju", istakla je ona.

Barbados je u oktobru izabrao Sandru Mejson za svoju prvu predsednicu, godinu dana nakon što je premijerka Mija Motli izjavila da će zemlja "potpuno" napustiti svoju kolonijalnu prošlost.

Neki u zemlji tvrde da postoje hitniji nacionalni problemi, uključujući ekonomska previranja koja su posledica pandemije koronavirusa, koja je otkrila preterano oslanjanje na turizam koji, ironično, zavisi od britanskih gostiju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track