AUSTRALIJA ODLAŽE PLANIRANO OTVARANJE GRANICA ZBOG OMIKRONA: Privremena odluka, ali neophodna!
Foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

pandemija

AUSTRALIJA ODLAŽE PLANIRANO OTVARANJE GRANICA ZBOG OMIKRONA: Privremena odluka, ali neophodna!

Planeta -

Vlada Australije saopštila je da je zbog pojave nove varijante virusa korona pod nazivom omikron odlučila da odloži planirano otvaranje svojih granica, ranije najavljeno za sredu, za vakcinisane strane stručnjake, strane studente i nosioce još nekih kategorija ulaznih viza za tu zemlju.

"Komisija za nacionalnu bezbednost donela je neophodnu privremenu odluku da odloži sledeći korak ka sigurnom ponovnom otvaranju Australije za strane stručnjake i studente, kao i za nosioce humanitarnih viza, privremenih radnih i porodičnih viza, od 1. do 15. decembra", navodi se u saopštenju vlade Kanbere objavljenom u ponedeljak uveče.

Ponovno otvaranje granica za putnike iz Japana i Južne Кoreje takođe je odloženo do 15. decembra.

Kako je vlada navela u saopštenju, "privremeno odlaganje" služi da nam da vreme potrebno da prikupimo informacije "potrebne da bismo bolje razumeli omikron varijantu virusa".

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, ministar zdravlja Greg Hant rekao je da je odluka o odlaganju ublažavanja ograničenja na granicama doneta u duhu "ekstremnog opreza" i pod pretpostavkom da će se nastaviti kako je planirano 15. decembra. Ali odluke će se donositi na osnovu medicinskih saveta, rekao je on.

Australija je među najvakcinisanijim zemljama na svetu, gde je preko 92 odsto stanovništva starijeg od 16 godina primilo prvu dozu vakcine, a 87 odsto je potpuno vakcinisano.

Odluka o odlaganju početka popuštanja graničnih restrikcija doneta je na osnovu mišljenja glavnog medicinskog savetnika australijske savezne vlade Pola Kelija.

Australijske granice su zatvorene za sve osim za građane te zemlje od marta 2020. godine, uz nekoliko izuzetaka, a ograničenja za međunarodne dolaske uvedena su u julu te godine.

Zemlja je nedavno počela da ublažava ograničenja, uz obavezan karantin i potpuno ukidanje svih ograničenja za potpuno vakcinisane građane, stalne stanovnike i njihove porodice koji putuju u Viktoriju i Novi Južni Vels i na samoupravnu teritoriju Kanbere, teritoriju glavnog grada Australije ( Australian Capital Territory - ACT).

Prošlog vikenda, australijska vlada zabranila je svim putnicima koji nisu iz Australije ulazak u zemlju i uvela obavezni karantin za sve koji su nedavno stigli iz te oblasti. U ponedeljak je potvrđeno da će mere ostati na snazi do 15. decembra.

Uvedena je mera karantina od 72 sata za sve međunarodne putnike u Viktoriju, Novi Južni Vels i ACT.

U Australiji je do sada potvrđeno pet slučajeva nove varijante korona virusa.

Sastanak nacionalnog kabineta zakazan je za utorak popodne kako bi se dogovorio koordinisan odgovor Australije na omikron.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track