GRČKA PRESAVILA TABAK: Vakcine obavezne za starije od 60, ko odbije kazna 100 evra MESEČNO!
Foto: Profimedia

pandemija

GRČKA PRESAVILA TABAK: Vakcine obavezne za starije od 60, ko odbije kazna 100 evra MESEČNO!

Planeta -

Grčka je utorak saopštila da uvodi obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 za osobe starije od 60 godina, što je drastičan korak u borbi te zemlje sa sve većim brojem zaraženih.

Vlasti su objavile da će naplaćivati kaznu od 100 evra svakom pojedincu od 60 i više godina koji se ne vakciniše i to mesečno. Mera stupa na snagu 16. januara.

Oko 63 posto od nekih 11 miliona stanovnika potpuno je vakcinisano, a proteklih sedmice, ubrazala se kampanja vakcinacije.

"Usmeravamo naše napore na zaštitu naših sugrađana i zato će njihova vakcinacija od sada biti obavezna", rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na sednici vlade.

"Grci iznad 60 godina koji se nisu vakcinisali moraju do 16. januara da zakažu termin za prvu dozu ili će se suočiti s kaznom od 100 evra mesečno", dodao je Micotakis.

Grčka u oktobru beleži porast broja novogaraženih. Od početka pandemije, registrovano je 931.183 zaraženih i 18.067 mrtvih.

Vlasti su u novembru uveke zabranu boravka nevakcinisanih u zatvorenim prostorima, uključujući restorane, bioskope, muzeje, pozorišta, bez obzira na to da li imaju negativan test na kovid.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track