POTPUNO ODSUTAN Donalda Trampa uopšte nisu zanimali dnevni izveštaji CIA!
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

VOLEO JE DA RAZGOVARA

POTPUNO ODSUTAN Donalda Trampa uopšte nisu zanimali dnevni izveštaji CIA!

Planeta -

Bivši predsednik SAD nije čitao brifinge, tražio je da mu se prepričaju najzanimljiviji detalji, činjenice su mu bile nevažne

Tramp i CIA su dugo bili u raskoraku... Ulazak u sedište Agencije
Tramp i CIA su dugo bili u raskoraku... Ulazak u sedište Agencijefoto: Profimedia

Donald Tramp, bivši predsednik SAD, bio je gotovo odsutan tokom redovnih obaveštajnih brifinga, tvrdi Džejms Klaper, bivši direktor Nacionalne obaveštajne agencije. Klaper, koji je služio u administraciji Baraka Obame, Trampovog prethodnika, polagao je račune milijarderu iz Njujorka tokom tranzicionog perioda, nakon predsedničkih izbora 2016.

Neznanje i nepoštovanje

Njegova zapažanja o brifinzima, koje tradicionalno dobijaju američki predsednici, objavljena su u knjizi "Upoznavanje predsednika", koju je napisao Džon L. Helgerson, penzionisani agent CIA. Klaper navodi da je Tramp umeo da bude vrlo ljubazan i dostupan za saradnju, ali i da je bio potpuno odsutan što se tiče suštine.

Pokazao zube Rusiji... Barak Obama, bivši predsednik SAD
Pokazao zube Rusiji... Barak Obama, bivši predsednik SADfoto: AP Photo/Charles Dharapak

Obama nije imao milosti - Rusko pitanje bilo najvažnije

Tokom tranzicionog perioda najvažnije pitanje u SAD bilo je rusko mešanje u izborni proces. Odlazeći predsednik Barak Obama naredio je obaveštajnim službama da pronađu dokaze o ruskom mešanju u izbore i da ih dobije pre nego što napusti funkciju. Obama je 29. decembra 2016. proterao 25 ruskih diplomata u znak odmazde. Tramp je 6. januara 2017. imao sastanak sa direktorima tri najvažnije obaveštajne službe u SAD, na kojima je razgovarano o ruskom mešanju u izbore. Tramp se potom oglasio na Tviteru, poručivši u poruci da "obaveštajne službe možda ne znaju o čemu pričaju".

- Donald Tramp se nije držao važnih stvari. Od sat vremena, koliko traje brifing, bilo je tek osam minuta ozbiljne diskusije o suštinskim stvarima. To su bile nepremostive razlike. Obaveštajna zajednica radi sa činjenicama i dokazima, ali Trampa oni nisu zanimali - izjavio je Klaper i dodao: - Tramp nije uopšte čitao brifinge, tražio je da mu se prepričaju najzanimljiviji detalji. Nakon što je smenjen sa funkcije, Klaper je optužio Trampa za "neznanje i nepoštovanje" jer je otpustio Džejmsa Komija, direktora FBI, tvrdeći da je "zastrašujuće što 45. predsednik SAD ima pristup šiframa za aktiviranje nuklearnog oružja".

Menhetn i Florida

Tokom tranzicionog perioda, koji je trajao 10 nedelja, Klaper je imao ukupno 14 brifinga sa Trampom. Neke obaveštajne izveštaje Tramp je dobijao u svojoj kuli na Menhetnu, a neke u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, koje je u obaveštajnim krugovima dobilo nadimak "južna Bela kuća".

Vodio je politiku preko Tvitera... Donald Tramp je izbačen sa ove društvene mreže
Vodio je politiku preko Tvitera... Donald Tramp je izbačen sa ove društvene mrežefoto: Profimedia / Utrecht Robin/ABACA

Preko društvenih mreža - Svađao se s CIA

Tramp je ostao upamćen i po čestim sukobima sa obaveštajnim agencijama i CIA, koje je vodio preko društvenih mreža. "Obaveštajne agencije nije trebalo da dozvole da lažni izveštaj procuri u javnost. To je poslednji pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Nemačkoj?", upitao je Tramp pošto je svetlost dana ugledao izveštaj o tome kako Rusija poseduje kompromitujući materijal o njemu. Usled velikih tenzija, više desetina zaposlenih u CIA podnelo je ostavke.

Ted Gistaro, analitičar CIA, koji je bio prisutan tokom brifinga, seća se da je Tramp više voleo da razgovara nego da čita: - Jedva da je izveštaje i uzimao u ruke. Voleo je da razgovara. Tokom diskusije kratko je držao pažnju. Potom bi počeo da priča o nečemu drugom i totalno odlutao od teme.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track