KRALJICINA BOŽIĆNA JELKA VISOKA 6 METARA: Posetioci Vindzora će videti i čuvene kostime, ali i kuhinju staru 750 godina! (VIDEO)
Foto: Profimedia / Avalon

božić kod kraljice elizabete

KRALJICINA BOŽIĆNA JELKA VISOKA 6 METARA: Posetioci Vindzora će videti i čuvene kostime, ali i kuhinju staru 750 godina! (VIDEO)

Planeta -

Zamak Vindzor, u kojem kraljica provodi većin vremena dobio je svoje božićno ruho, a posetioci će moći, pored imozantne okićene jelke visoke 6 metara da vide i izvesno putovanje kroz vreme sa božićnim kostimama od perioda Drugog svetskog rata do danas.

Božićna jelka je izložena u velikoj dvorani Sent Džrdž, a kostimi koje su nosile kraljica Elizaberta, tada tinejdžerka, i njena sestra Margaret, u prdstavo božićne pantomime su po prvi put dostupni javnosti.

Mlada Elizabet je nosila ružičastu haljinu od satena i čipke dugih rukava kako bi glumila ledi Kristinu Šervud za predstavu u decembru 1944. tokom Drugog svetskog rata kada je imala 18 godina.

zamak Vindzor
foto: Profimedia / Richard Pohle

Takođe je nosila košulju od cica, pantalone i šešir za sunce za scenu na moru, u kojoj je Margaret nosila plavu haljinu prekrivenu čipkom krem boje i krem čipkastim pantalonama kako bi glumila Časnu Lusindu Ferfaks.

Kostimi su izloženi u Vaterlu komori zamka, koja je ista prostorija u kojoj su pantomime prvobitno izvedene.

zamak Vindzor
foto: Profimedia / Richard Pohle

Predstave su se izvodile za publiku između 300 i 600 ljudi.

Pripadnicima oružanih snaga bila su ponuđena mesta sa posebnim popustom, a generalnim probama prisustvovali su službenici Ministarstva za rad i planiranje koji su pomagali u tehničkom uređenju svake predstave.

"Ideja da smo ovde 80 godina od kada su se desile ove posebne prilike, jednostavno je divno slaviti u ovo praznično doba godine i sećati se duha u kome su ove pantomime prvobitno osmišljenje da donesu veselje i malo olakšanja u životu u veoma mračno vreme." rekla je Karolin de Žito, kustos izložbi.

Posetioci će takođe moći da obiću i Veliku kuhinju, najstariju u zemlji, koja obično nije otvorena za javnost.

Izgrađena u vreme vladavine Edvarda III, Velika kuhinja je ostala u upotrebi više od 750 godina i još uvek se koristi za državne prilike koje priređuje kraljica.

Kurir.rs / The Mirror, Foto: Profimedia / Avalon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track