PUCNJAVA U MIČIGENU Tinejdžer optužen kao odrasla osoba, ubio četvoro učenika, napad isplanirao mnogo pre incidenta
Foto: AP

detalji

PUCNJAVA U MIČIGENU Tinejdžer optužen kao odrasla osoba, ubio četvoro učenika, napad isplanirao mnogo pre incidenta

Planeta -

Petnaestogodišnji Ejtan Krambli, osumnjičen za pucnjavu u školi u Mičigenu suočiće se sa optužbama za terorizam i ubistvo prvog stepena nakon napada u kojem su četiri učenika poginula, a sedam povređeno.

Tužioci su u sredu optužili Kramblija, učenika srednje škole u Oksfordu, kao odraslu osobu.

On se izjasnio da nije kriv, a policija još nije identifikovala motiv napada, prenosi BBC.

U pucnjavi su stradali Tejt Majr (16), Hana Sent Džulijan (14) i Medisin Boldvin (17), kao i 17-godišnji Džastin Šiling

Objavljujući optužbe u sredu, tužilac okruga Okland Karen Mekdonald rekla je da njena kancelarija ima "brdo digitalnih dokaza" koji pokazuju da je osumnjičeni planirao napad "znatno pre incidenta".

0645711755, Mičigen, napad, pucnjava, škola
foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Jedan od takvih primera je video snimak osumnjičenog noć pre pucnjave koja se dogodila u utorak, na kojem govori o ubistvu učenika.

-Ovo nije bio impulsivan čin, rekla je Mekdonald i dodala da je "apsolutno smišljen".

0645710997, Mičigen, pucnjava, škola, napad
foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Rekla je da će se tinejdžer suočiti sa jednom tačkom za terorizam, četiri tačke za ubistvo prvog stepena, sedam tačaka za napad sa namerom za ubistvo i 12 tačaka za posedovanje vatrenog oružja, sa daljim optužbama verovatno kako se istraga bude razvijala.

Na kasnijoj konferenciji za novinare, šerif okruga Okland Majk Bučard rekao je da je optuživanje osumnjičenog kao odrasle osobe "najprikladnija" akcija.

-Slažem se da ovu osobu smatramo potpuno odgovornom za žalosni, tragični događaj koji se dogodio njegovim izborom, rekao je.

Osumnjičeni će iz pritvora za maloletnike biti prebačen u lokalni okružni zatvor, gde će biti zadržan bez prava na kauciju.

Itan Krumbli
foto: AP

Tinejdžer je odbio da razgovara sa istražiteljima po uputstvima svoje porodice.

Šerif je naglasio da tinejdžer nikada nije bio na radaru policije ili škole. Takođe je dodao da nema dokaza da su osumnjičenog maltretirali vršnjaci.

-Ne postoji ništa sa čime bi se mogao suočiti što bi opravdalo besmisleno, apsolutno brutalno nasilje nad drugom decom, rekao je Bučard.

On je napomenuo da su roditelji osumnjičenog pozvani u školu pre pucnjave "zbog ponašanja u učionici koje je zabrinjavalo".

Istražitelji su otkrili da je osumnjičeni napunio svoje vatreno oružje - koje je njegov otac kupio u petak - u toaletu, a zatim prošao kroz hodnik ispalivši više od 30 hitaca iz tog oružja.

Biučard je rekao da se činilo da je osumnjičeni pucao neselektivno tokom napada na školu u kojoj je bilo oko 1.700 učenika.

Tejt Majr je navodno pokušao da razoruža napadača, a više od 75.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva da škola preimenuje svoj fudbalski stadion po Tejtu.

Ovaj šesnaestogodišnjak, koji je igrao u fudbalskom timu, preminuo je u automobilu policije na putu do bolnice.

Medisin i Hana su takođe umrle u utorak, a Justin u sredu.

Među onima koji su primljeni u bolnicu, jedna sedamnaestogodišnja učenica je i dalje u kritičnom stanju sa prostrelnom ranom u grudima.

Kurir.rs/BBC/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track