ILON MASK POKAČIO I TRAMPA I BAJDENA: Osobe starije od 70 godina nemaju šta da traže u Beloj kući
Foto: AP, Profimedia, EPA / Jim Lo Scalzo

predsednički izbori

ILON MASK POKAČIO I TRAMPA I BAJDENA: Osobe starije od 70 godina nemaju šta da traže u Beloj kući

Planeta -

Osnivač kompanije Tesla i SpaceIks Ilon Mask smatra da su sedamdesetogodišnjaci prestari da bi se kandidovali za visoke funkcije.

U očiglednom "podbadanju" kako predsednika SAD Džoa Bajdena tako i bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mask je ocenio da mora da postoji starosna granica posle koje je političarima "vreme isteklo".

"Hajde da postavimo starosnu granicu posle koje ne možete da se kandidujete za političku funkciju, možda broj malo ispod 70...", napisao je na Tviteru a njegova objava je za nekoliko sati "lajkovana" više od 76.000 puta.

Mask nije precizirao da li misli na američko predsedništvo, koje ima donju starosnu granicu od 35 godina, ali ne i gornju starosnu granicu, podseća Njuzvik.

Njegova najnovija poruka pojavila se u trenutku kada se dovodi u pitanje sposobnost Bajdena da obavlja predsedničku dužnost, posle čitavog niza gafova.

Bajden je najstariji predsednik SAD i napunio je 79 godina 20. novembra. Za sledeće izbore 2024. imaće više od 80 godina i, ako bude ponovo izabran i odsluži ceo mandat, funkciju će napustiti sa 86 godina. Prošlog meseca Bela kuća je saopštila da će se predsednik ponovo kandidovati.

Anketa Foks njuza, koja je tipično kritična prema demokratskom predsedniku, pokazala je da većina Amerikanaca (53 odsto) veruje da njegove godine utiču na njegovu sposobnost da obavlja svoj posao predsednika.

Istraživanje koje su sproveli Bikon risrč i Šov end kompani risrč pokazalo je da se stavovi ispitanika razlikuju po partijskoj liniji - 80 odsto republikanaca smatra da Bajdenove godine utiču na njegov učinak, dok to misli svega 28 odsto demokrata.

Slična pitanja o sposobnosti da obavlja posao predsednika važe i za Trampa koji još uvek nije rekao da li će se ponovo kandidovati i koji uživa veliku podršku republikanaca.

Tramp sada ima 75 godina, a 2024. će imati 78, koliko je imao i Bajden kada je položio zakletvu.

Obojica su, međutim, "mladice" u poređenju sa Mahatirom bin Mohamadom, koji je imao 92 i 141 dan kada je ponovo izabran za premijera Malezije 2018.

Mask je veliki ljubitelj Tvitera, a njegovi komentari su dovoljno uticajni da mogu da poremete tržište kriptovaluta. Prošlog meseca je otkrio da najčešće tvituje iz - toaleta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track