UTERIVAČI DUGOVA SADA ISKAČU I IZ MEJLA: Nova pravila u SAD uključuju i društvene mreže, ali ima jedno ograničenje! VIDEO
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

drama

UTERIVAČI DUGOVA SADA ISKAČU I IZ MEJLA: Nova pravila u SAD uključuju i društvene mreže, ali ima jedno ograničenje! VIDEO

Planeta -

Uterivači dugova u SAD sada mogu da uđu u vaš inboks na društvenim mrežama kao način da privuku vašu pažnju o propuštenim uplatama.

Nova pravila koja je u utorak primenio Biro za finansijsku zaštitu potrošača sada dozvoljavaju agencijama za naplatu da šalju e-poštu, SMS-ove i direktne poruke ljudima na društvenim mrežama kako bi vas pronašli u vezi sa neizmirenim dugovanjima.

Međutim, postoje granice. Uterivačima dugova nije potrebna vaša dozvola da bi stupili u kontakt, ali moraju da se identifikuju i da vam daju način da odbijete da budu kontaktirani na mreži. Poruke takođe moraju biti privatne. Na primer, uterivači dugova mogu da vam šalju poruke na Fejsbuku, ali ne mogu da postavljaju na vašoj javnoj stranici ili bilo kom drugom mestu koje mogu da vide vaši kontakti.

Pravila pojašnjavaju da pre nego što inkasant prijavi dug agenciji za kreditni rejting, mora da pokuša da razgovara sa zajmoprimcem lično ili da sačeka najmanje 14 dana nakon slanja pisma ili virtuelne komunikacije, uključujući kontaktiranje društvenih medija, pre nego što prijavi.

CFPB je rekao da promena „pojašnjava kako uterivači dugova mogu da komuniciraju sa vama, uključujući koje informacije moraju da pruže na početku naplate o dugu, vašim pravima u naplati duga i kako možete da ostvarite ta prava.

Kurir.rs/Wate.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track