OMIKRON SE ŠIRI U Maleziji i Australiji otkriveni prvi slučajevi zaraze
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

novi soj korona virusa

OMIKRON SE ŠIRI U Maleziji i Australiji otkriveni prvi slučajevi zaraze

Planeta -

Malezija je otkrila prvi slučaj zaraze omikron varijantom korona virusa kod studentkinje iz iostranstva koja je bila u karantinu nakon dolaska iz Južne Afrike pre dve nedelje, rekao je ministar zdravlja Kairi Jamaludin.

Studentkinja (19), koja nije imala simptome i vakcinisana, bila je pozitivna na korona virus. Ona je iz Južne Afrike preko Singapura 19. novembra došla u Maleziju i bila deset dana u karantinu, pre nego što je iz nje puštena 29. novembra, rekao je Kairi.

Broj država u kojima se prijavljuje omikron raste

Još pet osoba koje su sa njom delile vozilo pre karantina bile su negativne.

Vlasti su, međutim, zamolile studentkinju, kao i još osam bliskih kontakata, da se podvrgnu daljem testiranju, nakon što je potvrđeno da su njeni raniji testovi nova varijanta koronavirusa, dodao je ministar zdravlja.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve zaraze varijantom omikron, za koju je Svetska zdravstvena organizacija rekla da nosi vrlo visok rizik od izazivanja infekcije.

Australija zabeležila prvi slučaj omikrona, neće u novi lokdaun

Takođe i u Australiji je takođe registrovan prvi slučaj novog soja korona virusa omikron, ali vlasti su ostale pri čvrstom stavu u planu za ponovnim otvaranjem privrede, u nadi da će se ta varijanta pokazati blažom od prethodnih sojeva.

Novi slučaj zaraze učenika iz Sidneja bio je prva potvrđena infekcija omikronom osobe koja nije putovala u inostranstvo, što je znak da je ta varijanta sada u zajednici, saopštile su vlasti države Novi Južni Wales (NSW).

Nastavljaju postepeno otvaranje

Međutim, suzdržali su se od promene smera, jer najmnogoljudnija država u zemlji nastavlja postepeno otvaranje, nakon što je raniji, virulentniji delta soj, rezultirao zatvaranjem na više od četiri meseca.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track