ZATVOR ZA RODITELJE MONSTRUME KOJI SU MUČILI I UBILI MALOG DEČAKA: Šta je radila socijalna služba koja je 3 godine znala za Artura
Foto: Printscreen/Daily Mail

zlo

ZATVOR ZA RODITELJE MONSTRUME KOJI SU MUČILI I UBILI MALOG DEČAKA: Šta je radila socijalna služba koja je 3 godine znala za Artura

Planeta -

Britanski sud doneo je presude u jednom od najgorih slučajeva zlostavljanja deteta u istoriji zemlje. Maćeha koja je ubila šestogodišnjeg dečaka razbivši mu glavu i otac koji je sa devojkom maltretirao, izgladnjivao i terao dete da spava na podu, proglašeni su krivim za ubistvo.Sada se postavlja pitanje šta je sa socijalnom službom koja je tri godine znala za ovaj jezivi slučaj.

Ema Tastin proglašena je krivom za ubistvo Artura Labinja Hjuza, šestodišnjeg sina svog partnera Tomasa Hjuza.

Tastin je osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog mučenja, izgladnjivanja i prebijanja nemočnog dečaka na smrt, dok je otac koji ga je naterao da živi u paklu i savetovao maćehu kako da ga muči dobio 21 godinu zatvora.

Tastin ima mogućnost traženja pomilovanja posle 29 godina zatvora, dok je Hjuz moći da bude pušten na slobodu posle dve trećine kazne.

Par je godinama maltretirao dečaka, čija je biološka majka u zatvoru zbog ubistva ljubavnika. Trovali su ga solju, terali da spava na podu, kažnjavali višesatnim zatvaranjem u ostavu, udarali, psihički maltretirali i izgladnjivali.

Ono što je britansku javnost dodatno zgrozilo je što su socijalne službe znale za ovaj slučaj budući da su Arturovi rođaci i zabrinuti nastavnici u više navrata prijavili masnice i zlostavljanje ali tri godine nisu ništa preuzeli.

Danas se još saznalo da se direktorka Dečje službe Luiz Ris, zadužena za brigu o ranjivoj deci, penzionisala i da "uživa u penziji" koja se meri stotinama hiljada funti, a da ni prstom nije mrdnula da pomogne dečaku koga su tokom lokdauna brutalno ubili 32-godišnja maćeha i 29-godišnji otac.

Inspekcija je utvrdila široko rasprostranjenu zloupotrebu, nekompetenciju i nesposobnost Dečje službe na čijem je čelu bila Risova, odnosno da deca ne da nisu bila zaštićena dok je ona bila direktor, nego su bila u ozbiljnom riziku.

Vlasti nisu uradile ništa da zaštite dečaka koga je Tastinova trovala solju, tukla,izgladnjivala, zastrašivala, a Hjuz je savetovao kako da ga muči, uključujući i teranje izgladnelog deteta da 14 sati stoji bez pomeranja i da ne spava.

Rodbina dečaka, ali i zaposleni u školi, prijavili su u četiri navrata slučaj socijalnoj službi ali su njihovi zaposleni procenili da nema razloga za uzbunu jer je "kuća bila čista i uredna". Nekoliko nedelja kasnije, 16. juna, dečak je bio mrtav.

Suđenje ovom paru izazvalo je veliko interesovanje javnosti, naročito kada su objavljeni šokantni snimci Artura koji, preslab da drži čašu vode, pokušava da namesti krevet na podu i plače kako ga niko ne voli.

Iako je maćeha tvrdila da ju je dečak napao, da je sam sebi naneo fatalnu povredu i da su njegove modrice bile posledica grube igre, autopsijom je utvrđeno da je izgladnelo dete imalo 130 modrica i podliva na svom telu, što je ukazalo na to da su dečaka tukli svakodnevno tokom lokdauna. Dečak je u krvi imao i nenormalno visoke količine soli, što je ukazalo na to da su ga trovali.

Hjuz se sa sinom preselio kod Tastinove na početku lokdauna u martu 2020. godine i tada je Arturov pakao - koji je par uredno snimao - počeo.

Mediji navode i da dečak od samog starta nije imao sreće. Njegova biološka majka ubila je svog ljubavnika u februaru 2019. godine i osuđena je na zatvorsku kaznu zbog ubistva. Baš u to vreme, Hjuz je preko dejting sajta upoznao Tastinovu i nekoliko meseci kasnije se preselio kod nje.

Tastinova, koja je inače fotografisala trenutak kada je ubila dečaka - i poslala taj snimak Hjuzu, a onda sačekala 12 minuta da pozove hitnu, dok je dete krvarilo na podu - požalila se javnosti na maltretman u zatvoru gde je zatvorenice gađaju solju, napadaju i toliko ugrožavaju da je pokušala da se ubije sa nekoliko tableta protiv bolova koje je prokrijumčarila u zatvor.

Njen advokat je rekao da se njegova klijentkinja oseća ugroženo u zatvoru i da joj mentalno zdravlje rapidno propada.

Njen bivši je ispričao medijima da je Tastinova sociopata kojoj nije bilo stalo do dece, svoje ni tuđe, i koja ih je imala samo da bi privlačila pažnju i dobijala dečji dodatak.

Sud će uskoro izreći presude Tastinovoj, osuđenoj za hladnokrvno ubistvo i mučenje deteta, i Hjuzu, koji je oslobođen optužbe za najteže ubistvo, ali je proglašen krivim za pomaganje u ubistvu, ubistvo iz nehata, okrutnost i mučenje.

Nesrećni Artur ni u smrti ne može da nađe mir, jer se rodbina njegovih roditelja svađa oko toga ko ima prava da ga sahrani.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja