PAPA FRANJA U POSETI GRČKOJ: Nakon Kipra otputovao u Atinu, za cilj ima da skrene pažnju na položaj migranata FOTO
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MEO

u planu velika misa u koncertnoj dvorani

PAPA FRANJA U POSETI GRČKOJ: Nakon Kipra otputovao u Atinu, za cilj ima da skrene pažnju na položaj migranata FOTO

Planeta -

Papa Franja doputovao je u Atinu u drugom delu posete istočnom Mediteranu, koja ima za cilj da skrene pažnju na situaciju migranata i izbeglica.

Nakon dvodnevne posete Kipru, papa je otputovao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih tačaka u Evropsku uniju za tražioce azila koji beže od rata i zemalja pogođenih siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

Mala deca u tradicionalnim grčkim haljinama, kao i dečak iz Afrike i devojčica sa Filipina, pozdravili su papu kada je izlazio iz aviona.

Papa Franja, poseta, Grčka
foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Franja, čiji je fokus pontifikat odbrane migranata i izbeglica, otputovaće u nedelju po drugi put na ostrvo Lezbos da poseti prihvatni centar za migrante izgrađen nakon što je zloglasni kamp Morija spaljen do temelja prošle godine.

Emocionalni susret

Tokom prethodne posete ostrvu 2016. godine, papa Franja je prošao kroz Moriju, kamp koji su grupe za ljudska prava ocrnjivale zbog zapuštenih i prenaseljenih uslova, a tražioci azila su klečali ispred njega i molili ga za pomoć.

Zatim je sa sobom u Rim poveo tri sirijske izbegličke porodice. Papa se složio da 50 migranata sa Kipra bude premešteno u Italiju posle njegove posete ove nedelje.

Tokom emotivnog sastanka sa tražiocima azila na Kipru u petak, papa Franja je, navodeći uslove u Libiji i drugde, rekao da ima odgovornost da kaže istinu o patnjama izbeglica, koje žive u uslovima koje je uporedio sa onima u nacističkim i sovjetskim logorima.

Papa će se u Atini sastati sa grčkim predsednikom i premijerom, kao i mladima u Katoličkoj crkvi. Velika misa planirana je za nedelju uveče u atinskoj koncertnoj dvorani.

Zabranjeni protesti

Vlasti su zabranile proteste u centru Atine tokom trodnevne posete nakon što su zdravstveni radnici i druge grupe rekli da planiraju proteste ispred parlamenta u subotu protiv obavezne vakcinacije.

Oko 5.000 policajaca biće na ulicama prestonice u ponedeljak, poslednjeg dana papine posete, koja se poklapa sa 13. godišnjicom policijskog ubistva tinejdžera. Često ova godišnjica privlači velike gužve i nasilje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track