PARIZ IMA AMBICIOZAN MEGAPROJEKAT: Do Olimpijskih igara 2024. žele toliko da očiste Senu da će u njoj moći da se kupa!
Foto: EPA/Mohammed Badra

PLAN

PARIZ IMA AMBICIOZAN MEGAPROJEKAT: Do Olimpijskih igara 2024. žele toliko da očiste Senu da će u njoj moći da se kupa!

Planeta -

Novi projekat pokrenut u Parizu mogao bi da pomogne francuskoj prestonici da konačno ostvari svoj dugotrajan, ali nedostižan cilj - da reku Senu učini dovoljno čistom za kupanje.

Ovaj potez planiran je 1988. godine, ali je propao jer tadašnji gradonačelnik Žak Širak nije ispunio obećanje koje je dao građanima - da će za pet godina moći da plivaju u Seni.

Međutim, 2017. godine grad je otvorio kupališta duž zaštićenog kanala Sen Marten, koji prolazi kroz istočni Pariz, ali je i ovaj manji plovni put često morao da bude zatvaran u periodima kada je nivo bakterija u vodi bio previsok, piše Blumberg.

Ipak, čini se da Pariz sada konačno ima dugoročni plan koji bi mogao trajno da "zauzda" zagađenje ove reke. Do Letnjih olimpijskih igara 2024. Sena bi trebalo da postane mesto gde se mogu održavati razna takmičenja. Zbog toga Pariz na levoj obali reke, ispod javne bašte u blizini stanice metroa Gar d’Austerlic, gradi ogroman podzemni rezervoar za skladištenje kišnice kako bi sprečio izlivanje kanalizacije u reku tokom jakih kiša.

Nova cisterna za kišnicu vredna 1,4 milijarde evra imaće kapacitet od 46.000 kubnih metara i moći će da "proguta" 30 puta više vode nego što je potrebno da se napuni olimpijski bazen. Potpuno nevidljive na površini, podzemne cevi biće povezane sa kanalizacijom sa obe strane Sene. Najavljeno je da će ovaj rezervoar ispumpati svoj sadržaj nazad u sistem u roku od 24 sata nakon obilnih kiša.

Iako će novi projekat smanjiti količinu otpadnih voda koje se ispuštaju u reku, grad procenjuje da će 100.000 kubnih metara godišnje završiti u Seni - zbog čega bi reku ipak trebalo izbegavati nakon obilnih padavina.

Sena, Francuska
foto: EPA/Yoan Valat

Pariški kanalizacioni sistem iz 19. veka meša kanalizaciju sa kišnicom, a tokom obilnih padavina, ova mešana voda i otpad se ispuštaju u Senu kroz 44 kanalizacije. Više od dva miliona kubnih metara kanalizacionih voda na ovaj način ulazi u reku, ostavljajući je "zaraženu" mnogim štetnim bakterijama.

Iako Širak iz 80-ih nije ispunio svoje obećanje da će plivati u Seni, poboljšao je kanalizacioni sistem koji je ipak značajno smanjio zagađenje. Do danas je značajno povećan broj ribljih vrsta koje žive u reci, ali je kupanje u urbanim delovima reke i dalje nelegalno zbog bakterioloških rizika, ali i brodova koji tuda plove i predstavljaju bezbednosnu pretnju za ljude. Velika opasnost preti i od izlivanja otpadnih voda, koje će verovatno biti sve češće zbog sve intenzivnijih kišnih perioda i najavljenih klimatskih promena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track