Najnovije vesti

PROCURIO NACRT ZAKONA: Nemačka namerava da uvede obaveznu vakcinaciju za ova zanimanja, zakon sledeće sedmice u parlamentu
Foto: Profimedia

pandemija

PROCURIO NACRT ZAKONA: Nemačka namerava da uvede obaveznu vakcinaciju za ova zanimanja, zakon sledeće sedmice u parlamentu

Planeta

Nova nemačka vlada namerava da od sredine marta uvede obaveznu vakcinaciju za zaposlene u određenom sektoru.

Nemačka vlada želi od 16. marta da vakcinaciju protiv koronavirusa učini obaveznom za sve zaposlene u bolnicama, domovima za starije i nemoćne i u drugim zdravstvenim ustanovama, stoji u nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid.

Nemačka je do sada izbegavala uvođenje obavezne vakcinacije iz straha da bi mogli da ostanu bez medicinskog osoblja i negovatelja, ali se sada na taj potez odlučila jer broj novozaraženih u četvrtom talasu pandemije raste.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji će u sredu formirati novu vladu, već naredne sedmice će parlamentu predstaviti novi zakon.

U nacrtu stoji da će zaposleni u zdravstvenom i sektoru medicinske nege od 15. marta morati da imaju dokaz da su vakcinisani protiv korone, da su preležali koronu ili potvrdu da ne mogu da prime vakcinu.

Budući da Nemačka namerava da vakciniše 30 miliona ljudi pre Božića, nacrt zakona bi takođe dopustio stomatolozima, veterinarima i apotekarima da privremeno vakcinišu ljude, nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara produžio privremene mere koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože mere.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja