MEDVEĐI ZAGRLJAJ! Kontroverzni predsednički kandidat Zemur napadnut na svom prvom predizbornom skupu VIDEO
Foto: Printscreen/BBc

kragna za erika

MEDVEĐI ZAGRLJAJ! Kontroverzni predsednički kandidat Zemur napadnut na svom prvom predizbornom skupu VIDEO

Planeta -

Predsednički kandidat krajnje desnice Erik Zemur napadnut je na svom prvom predizbornom skupu u Francuskoj.

Dok se 63-godišnjak kretao kroz gomilu do bine, jedan muškarac ga je nakratko zgrabio za vrat pre nego što su intervenisali službenici obezbeđenja.

Lokalni mediji javljaju da je Zemuru povređen ručni zglob i da su mu lekari odredili devet dana odmora.

Bivši novinar poznat je po svojim kontroverznim stavovima o migrantima i Drugom svetskom ratu. U prošlosti je ovo dete jevrejskih imigranata iz Alžira tvrdilo da je francuska država štitila Jevreje tokom sukoba, dok je u stvarnosti kolaboracionistički višijevski režim otpremio hiljade francuskih Jevreja u nacističke logore smrti, podseća BBC.

Nakon višenedeljnih spekulacija, Zemur je prošle sedmice najavio svoju kandidaturu na francuskim predsedničkim izborima 2022. godine.

Incident u kojem je Zemur napadnut bio je jedan od nekoliko nasilnih sukoba tokom događaja, održanog u nedelju uveče u kongresnom centru severoistočno od Pariza.

Na skupu se, kako prenose lokalni mediji, pojavilo oko 10.000 ljudi. Hiljade demonstranata protiv krajnje desničarskog političara, kako se izveštava, marširalo je gradom, a policija je uhapsila desetine ispred mesta događaja.

Zemur je napadnut je dok se probijao kroz gomilu. Policija je brzo uhatila napadača a portparol Zemurove stranke rekao je za list Figaro da planiraju da podnesu pravnu žalbu i pohvalio Zemurovu "hrabrost" što je održao govor posle incidenta.

Dok je počinjao govor, njegove pristalice su bacale stolice na demonstrante koji su ustajali noseći majice sa antirasističkim sloganima.

"Ako pobedim na ovim izborima, to neće biti još jedna rotacija vlasti, već ponovno osvajanje najveće zemlje na svetu“, rekao je on okupljenima tokom dugog govora.

On je rekao da je svoju partiju nazvao Rekonkvest - ime koje je Zemur rekao da potiče iz perioda istorije poznatog kao rekonkvista, kada su hrišćanske vojske proterale muslimane sa Iberijskog poluostrva.

Političar krajnje desnice je takođe kritikovao političke elite i medije. Nekoliko puta je masa zviždala novinarima okupljenim u areni.

"Ja jedini branim slobodu misli, slobodu govora", izjavio je on, odbacujući optužbe o fašizmu, rasizmu i mizoginiji. Zemur je u prošlosti bio osuđen za govor mržnje.

Istraživanja javnog mnjenja trenutno pokazuju da će centrista Emanuel Makron verovatno zadržati vlast, ali analitičari veruju da je ishod trke još uvek neizvestan.

Stranka desnog centra Republikanci izabrali su proteklog vikenda Valeri Pekres za svog kandidata 2022. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track