KAPSULA ZA SAMOUBISTVO: Švajcarska odobrila upotrebu 3D sarkofaga smrti koji može da se odvuče na bilo koju idiličnu lokaciju
Foto: Printscreen/YouTube

dr smrt

KAPSULA ZA SAMOUBISTVO: Švajcarska odobrila upotrebu 3D sarkofaga smrti koji može da se odvuče na bilo koju idiličnu lokaciju

Planeta -

Švajcarska je odobrila upotrebnu pokretnih "kapsula za samoubistvo" koje mogu da se odštampaju 3D i transportuju na "idilične" lokacije gde ljudi koji žele - i zakonski u ovoj zemlju mogu - da okončaju svoj život, mogu da ih upotrebe.

Švajcarski zvaničnici odobrili su upotrebu ovih naprava nalik mrtvačkom kovčegu, nazvanim Sarko samoubilačke kapsule, koje su dizajnirane za primenu u asistiranom samoubistvu i njima mogu da "upravljaju" korisnici koji su u kapsuli.

Asistirano samoubistvo iz nesebičnih motiva legalno je u Švajcarskoj od 1942. godine i samo prošle godine nekih 1300 osoba iskoristilo je usluge organizacija za eutanaziju.

Nove Sarko (skraćeno od "sarkofag") kapsule razvio je Egzit internešonel, neprofitna firma koja se bori za legalizaciju eutanazije i asistiranog samoubistva.

Osnivač Egzita, dr Filip Nički, poznat kao Doktor Smrt zbog svog aktivizma, rekao je sajtu SvisInfo da kapsule mogu da se prebace gde god korisnik želi, što je jedna od stvari koje bi mogle da "prodaju" ove kapsule.

"Želimo da uklonimo psihijatrijsku procenu iz procesa i dozvolimo osobi da sama kontroliše metod. Naš cilj je da razvijemo skrining sistem koji će voditi veštačka inteligencija i koji će utvrđivati mentalni kapacitet osobe. Naravno, psihijatri su dosta skeptični", rekao je on,.

"Mašina može da se preveze bilo gde za smrt. Može da bude prebačena na neko idilično mesto ili u prostorijama organizacije za asistirano samoubistvo", rekao je on.

Biorazgradiva kapsula može i da posluži kao mrtvački sanduk.

U Švajcarskoj trenutno metod asistiranog samoubistva podrazumeva gutanje pilile koja pacijenta šalje u duboku komu, a potom i smrt. Sarko kapsulama može da se upravlja iznutra, odnosno da korisnik sam sebi smanjuje dotok kiseonika.

Da bi mogli da upravljaju mašinom, pacijenti moraju da popune onlajn upitnik kako bi se utvrdilo da li svojom voljom žele da okončaju svoj život. Potom dobijaju kod koji im je potreban da pokrenu mašinu.

Kada uđe u kapsulu, pacijent mora da odgovori na prethodno snimljena pitanja i pritiskom na dugme pokrene fatalni proces.

Kapsula funkcioniše tako što se pritiskom na dugme rapidno smanjuje koncentracija kiseonika i osoba u kapsuli umire od gušenja.

Korisnik će se, kako je objasnio Nički "osećati malo dezorijentisano i možda malo euforično pre nego što izgubi svest". Objasnio je i da smrt nastupa posle 30ak sekundi i da "nema panike, nema osećaja gušenja".

Na demonstraciji kapsule prošle godine, dr Nički je rekao da kapsula dozvoljava nivo autonomije i kontrole pacijentu i može da se "odštampa" uz pomoć 3D štampača po ceni od 4000 do 8000 dolara.

Asistirano samoubistvo nije isto što i aktivna eutanazija koja je i dalje ilegalna u Švajcarskoj.

Pružanje pomoći u samoubistvu je, pak, legalno pod uslovom da akciju koja direktno dovede do smrti izvede osoba koja želi da umre.

Asistirano samoubistvo legalizovano je i u Holandiji, Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Kanadi.

Trenutno na svetu postoje samo dve Sarko kapsile, ali Egzit najavljuje da upravo štampaju i treću koja bi trebalo da bude operativna u Švajcarskoj dogodine.

"Ako ne dođe do nekih nepredviđenih poteškoća, nadamo se da će Sarko biti dostupan za upotrebu u Švajcarskoj dogodine. Ovo je najskuplji projekt do sada i mislimo da smo blizu njegovoj primeni", rekao je dr Nički.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track