ARTUROV ZAKON: Britanski premijer podržao zakon na osnovu kog ubice dece nikada neće moći da izađu iz zatvora
Foto: Joe Belanger / Alamy / Alamy / Profimedia

slučaj koji je uzdrmao uk

ARTUROV ZAKON: Britanski premijer podržao zakon na osnovu kog ubice dece nikada neće moći da izađu iz zatvora

Planeta -

Ubistvo šestogodišnjeg Artura Labindža-Hjuza, koga su maćeha i otac trovali solju, izgladljivali, tukli i zlostavljali, žestoko je uzdrmalo britansku javnost.

Britanski premijer Boris Džonson podržao je predlog zakona na osnovu kog ubice dece, poput Arturovih, nikada neće moći da budu pušteni na slobodu.

Na osnovu "Arturovog zakona" ubistvo deteta bi povlačilo doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja ili puštanja na slobodu.

"Svako ko planira a onda i ubije dete nikada ne bi smeo da bude pušten iz zatvora, i zbog toga pooštravamo zakon kako bi odgovorni za tako užasne zločine bili doživotno zatvoreni", rekao je Džonson Sanu.

Arturova maćeha Ema Tastin je prošle sedmice osuđena na najmanje 29 godina zatvora zbog ubistva dečaka, a njegov otac Tomas Hjuz na 21 godinu.

Tokom suđenja koje je izazvalo ogromnu pažnju javnosti, saznalo se da su socijalni radnici obišli Arturov dom, posle prijava njegove bake i nastavnika da je dečak u modricama i zlostavljan, ali "nisu pronašli nikakav razlog za brigu".

Dečak je nekoliko nedelja potom ubijen - maćeha mu je razbila glavu, snimila ga kako umire i taj snimak poslala ocu koji je sa njom i ranije razmenjivao odvratne poruke o tome kako dete treba vezati, otkinuti mu vilicu, nabiti mu čarapu u usta...

U međuvremenu, mediji prenose da Tastinova trpi dodatnu kaznu u zatvoru, gde joj zatvorenice svaki obrok "začinjavaju" solju, kada se saznalo da je ona to isto radila dečaku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track