DA LI JE ON PRAVI SATOŠI NAKAMOTO? Čovek koji tvrdi da je stvorio bitkoin dobio sudski spor oko riznice vredne 54 milijarde dolara
Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

kriptovalute

DA LI JE ON PRAVI SATOŠI NAKAMOTO? Čovek koji tvrdi da je stvorio bitkoin dobio sudski spor oko riznice vredne 54 milijarde dolara

Planeta -

Kompjuterski naučnik Kreg Rajt, koji tvrdi da je izumitelj bitkoina, dobio je građanski spor protiv kompanije preminulog bivšeg poslovnog partnera, koji je tvrdio da mu duguje polovnu bitkoin bogatstva "teškog" više od 50 milijardi dolara.

Kako prenosi Cnet, sudska presuda znači da Rajt može da zadrži svih 1,1 milion bitkoina. Firma Dejvida Klajmana, Kregovog prijatelja i saradnika koji je preminuo 2013. godine, tvrdila je da su Rajt i Klajman zajedno stvorili popularnu kriptovalutu-

Iako Rajt nije u obavezi da sa nekim podeli svoju riznicu bitkoina, sud je odlučio da ipak mora da plati 100 miliona dolara odštete za neplaćeno intelektualno vlasništvo kompaniji W&K Information Defense Research, koju su Klajman i Greg zajednički osnovali:

Rajt godinama tvrdi da je upravo on Satoši Nakamoto, što je zapravo pseudonim tajanstvenog stvoritelja najpopularnije kriptovalute na svetu - bitckina.

Navedenih 1,1 milion bitcoina su među prvim bitkoinima koji su stečeni kripto rudarenjem, a stručnjaci tvrde da bi samo neko ko je upleten u bitoin od početka imao pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi navedena riznica bitkoina, čija se vrednost procenjuje na oko 54 milijarde dolara.

Na suđenju se nije određivalo pitanje Nakamotovog pravog identiteta, a obe strane su tvrdile da je Rajt ili delimično ili potpuno "odgovoran" za stvaranje bitkoina. Rajt tek mora da pristupi digiralnom novčaniku sa 1,1 milion bitkoina što bi bio dokaz da je on zaista Nakamoto.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja